Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ZDA

Pod pretvezo, da gre za umetniški klub, se je 12-letnica udeležila “kluba” o spolni identiteti

spolni indetiteti
Slika je simbolična (foto: epa)

“Ko smo jo pobrali iz tistega pošolskega programa, smo lahko na njenem obrazu videli, da je nekaj zelo narobe,” je za Fox News Digital povedala mati iz Kolorada v ZDA, ki je po tem, ko je svojo 12-letno hčer po šoli pobrala iz šolskega umetniškega krožka, za katerega je kasneje ugotovila, da gre pravzaprav za klub oziroma Zvezo o spolu in spolni identiteti. Mama iz Kolorada je povedala, da je bila njena 12-letna hčerka povabljena v šolski umetniški krožek, kasneje pa je ugotovila, da gre za Zvezo o spolu, spolnosti in spolni identiteti.

Mama iz Kolorada, Erin Lee je dejala, da se je dan začel kot vsak drug in ko je njena hči poslala sporočilo domov, v katerem jo je prosila, ali se po šoli lahko udeleži umetniškega kluba, so ji starši dali dovoljenje. Vendar so po koncu krožka kaj hitro ugotovili, da je nekaj hudo narobe, saj so ugotovili, da to ni bil umetniški klub, ampak klub oziroma zveza, ki se ukvarja s spolnostjo, spolom in spolno identiteto.

 

Nedopustno vsiljevanje prepričanj

Šolsko okrožje Poudre v Fort Collinsu v Koloradu, kjer 12-letno dekle obiskuje šolo, je za Fox News sporočilo, da so bili GSA (Genders & Sexualities Alliances) ustanovljeni kot varni prostori za člane skupnosti LGBTQIA+, zaveznike in vse posameznike, da se združijo s ciljem zagotavljanja vključevanja, varnosti in podpore. Razprave v GSA so lahko zaupne, saj so včasih lahko občutljive narave. Mama je dejala, da je bil na dan udeležbe njene hčerke tam predstavnik organizacije SPLASH Youth of Northern Colorado, ki naj bi otroke prepričeval, da “v kolikor jim ni udobno v svojem telesu, da to pomeni, da so transspolne osebe”, Mati je zgrožena kontaktirala tako vodstvo organizacije kot šolo, kjer so potrdili, da srečanja potekajo na skrivaj.

Zastava transspolnega gibanja, ki je del LGBT. (foto: EPA)

Organizacija je želela ostati skrita

Ko je bila organizacija o zgroženosti matere obveščena, so šolo prosili, naj mamo in hčer opozorijo, da ne sme deliti imen prisotnih, saj je srečanje “namenjeno varnemu prostoru” za udeležene, kar je praktično prikrivanje dokazov. Prav tako pa je FOX News priložil elektronska sporočila, kjer organizacije jasno navajajo, da otroci za udeležbo na skrivnih sestankih ne potrebujejo odobritve staršev, pri tem pa se sklicujejo na “zakon o enakem dostopu”, ki pravi, da šole, ki prejemajo zvezno financiranje, ne morejo učencem odreči pravice do vodenja srečanj zaradi “verske, politične, filozofske ali druge vsebine govora na takšnih srečanjih”. Zgrožena mama trdi, da se omenjeni zakon ne uporablja in da v njem ni zapisano ničesar, kar bi staršem preprečevalo, da bi bili o programih obveščeni. Mama je po tem dogodku svojo hčer vpisala v zasebno krščansko šolo, njen sin pa še vedno obiskuje javno šolo, povedala pa je tudi, da je bila zaradi svoje odločitve deležna mnogih kritik.

Nekatere šole podpirajo GSA

SPLASH Youth of Northern Colorado pravi, da “služijo LGBTQIA+ mladim, starim od 5 do 24 let, njihovim družinam, šolam in povezavam v skupnosti z zagotavljanjem podpore, virov, napotitev, družbene pripadnosti in posebnih dogodkov”.  V šoli, kjer se je program izvajal, so obljubili, da bodo ustvarili in podpirali pravične, vključujoče in stroge izobraževalne priložnosti, rezultate in izkušnje za vse učence, saj so kot okrožje zavezani k temu, da bodo šolski prostori varni za vse.

Njihove zahteve soočene s kritiko

Gay-straight zavezništva – ali GSA – so bila prvič ustanovljena v ZDA v 80. letih prejšnjega stoletja. Klubi, ki jih vodijo študenti, so mišljeni kot kraj, kjer se lahko LGBT in drugi študentje družijo in nudijo vrstniško podporo. Približno 30 let po tem, ko je prvo ustanovil učitelj zgodovine in študent na akademiji Concord v Massachusettsu leta 1988, obstaja na tisoče GSA v srednjih in srednjih šolah po Severni Ameriki, želijo pa celo uvesti, da bi šole sprejele zakon, da se lahko mladoletni otroci brez odobritve staršev udeležujejo programa. Zahteva organizacij se sooča s številnimi kritikami že nekaj časa, saj se mnogi starši ne strinjajo s tem in zahtevajo vse informacije, kje in česa se udeležuje njihov otrok.

Tanja Brkić

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...