Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ZDA

Ameriška vojska sestrelila že” četrti leteči predmet”

Ameriška vojska
Trenutek, ko je raketa zrak-zrak zadela kitajski balon. (Foto: zajem zaslona)

Skrivnostni leteči predmet, ki je bil nedavno sestreljen nad zračnim prostorom ZDA. Predmet je bil opisan kot “osmerokotna struktura” brez posadke, na katero so bile pritrjene vrvice, sestrelila pa ga je raketa, izstreljena iz bojnega letala F-16.

To je četrti neidentificirani leteči predmet, ki je bil ta mesec sestreljen v zračnem prostoru ZDA, pri čemer se zdi, da zadnji trije predmeti niso bili baloni.

O tem skrivnostnem predmetu govorijo vsi in je pritegnil pozornost vsega sveta. Ni znano, kaj je ta predmet in zakaj je letel nad zračnim prostorom ZDA.

Vodja poveljstva Severne Amerike za zračno-vesoljsko obrambo (NORAD) general Glen VanHerck je novinarjem povedal, da vojski za zdaj ni uspelo ugotoviti, kaj natančno so bili sestreljeni predmeti, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. “Z razlogom jim pravimo predmeti in ne baloni,” je dejal VanHerck in dodal, da zaenkrat ne izključujejo katere koli razlage.

“To naj ugotovita obveščevalna in protiobveščevalna služba,” je dejal. Tiskovni predstavnik Bele hiše, pristojen za nacionalno varnost, je medtem dejal, da predmeti niso podobni in so veliko manjši kot balon, ki so ga sestrelili 4. februarja.

Včerajšnji dogodek sproža vprašanja o vrsti visokoletečih predmetov, ki so bili ta mesec sestreljeni nad Severno Ameriko. Domnevni kitajski vohunski balon je bil 4. februarja sestreljen ob obali Južne Karoline, potem ko je več dni lebdel nad celinskimi ZDA, ki je izviral iz Kitajske. Kitajska je zanikala, da je bil predmet uporabljen za vohunjenje, in pojasnila, da je šlo za napravo za spremljanje vremena. Incident je še povečal napetosti med Washingtonom in Pekingom.

Zaradi previdnosti sestrelili še četrti neznani predmet

Zračne sile ZDA so v petek nad Aljasko sestrelile predmet cilindrične oblike, nato pa so isti dan zaznali nov neznan leteči objekt, ki je z Aljaske zavil nad Kanado. Premier Justin Trudeau je izdal ukaz za sestrelitev nad redko poseljenim območjem Jukona, ki jo je izvršila ameriška vojska.

V soboto pa je bil razlog za sestrelitev nizek let neznanih predmetov, in sicer med šest in 12 kilometrov nad Zemljo, s čimer so ogrožali civilni letalski promet.

Kitajski balon, ki so ga 4. februarja sestrelili nad Atlantikom pri Južni Karolini, pa je letel na višini 18 kilometrov.

Sestreljeni balon 4. februarja (Foto: posnetek zaslona)

Neidentificirani leteči predmeti – časovnica
4. februar: Ameriška vojska je sestrelila balon ob obali Južne Karoline. Več dni je lebdel nad ZDA, uradniki pa so povedali, da je prišel s Kitajske.

10. februar: ZDA sestrelijo še en predmet ob severni Aljaski, za katerega uradniki trdijo, da nima nobenega pogonskega ali nadzornega sistema.

11. februar: Ameriško lovsko letalo sestreli “visoki zračni objekt” nad kanadskim ozemljem Yukon, približno 160 km od meje z ZDA. Opisali so ga kot cilindričnega in manjšega od prvega balona.

12. februar: Ameriška letala sestrelijo četrti predmet v bližini jezera Huron.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...