Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slovenija

Anže Logar napovedal kandidaturo za predsednika republike

anže logar
oslanec in bivši minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: STA)

Za predsednika republike namerava kandidirati Anže Logar, dolgoletni poslanec iz vrst SDS in bivši zunanji minister. Kandidaturo namerava vložiti s podpisi državljanov. Pridobil je tudi podporo SDS, ki je na Izvršilnem odboru odločila, da bo Logarjevo kandidaturo, v kolikor se bo za to odločil, podprla. 

Zaenkrat je kandidaturo napovedala filozofinja Nina Krajnik, odvetnica Nataša Pirc Musar in Marta Kos, nekdanja diplomatka in sestra zloglasnega Draga Kosa. Slednjo je za predsednico na digitalnem kongresu Gibanja Svoboda predlagal Robert Golob, kandidaturo pa bo moral potrditi še Izvršni odbor in Svet stranke. O kandidaturi razmišlja še predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, nekdanji predsednik vlade Miro Cerar ter evropska poslanka Ljudmila Novak iz vrst NSi.

Kdo je Anže Logar?

Danes je Anže Logar eden najbolj znanih slovenskih politikov. Politično kariero je začel kot član Slovenske demokratske mladine, nato pa je bil v času prve in druge Janševe vlade direktor Urada vlade za komuniciranje. Leta 2008 ga je slovenska javnost spoznala kot uradnega govorca slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Za poslanca je bil prvič izvoljen leta 2014, nato pa še dvakrat, leta 2018 in na nedavnih aprilskih volitvah.

Dr. Anže Logar (foto: fb)

V poslanskih klopeh se je v preteklosti proslavil kot neusmiljen preiskovalec bančnega kriminala. Kot predsednik komisije o zlorabah v bančnem sistemu je razkrival ozadje pranja iranskih milijard na Novi Ljubljanski banki. Gre za slavni primer Farrokh, ko je iranski državljan preko transakcijskih računov odprtih na NLB pod imeni kot so Jaka Racman, Superman in Miki Miška nakazal preko milijardo dolarjev na račune v tujini.

V zadnji Janševi vladi postane zunanji minister

V zadnji Janševi vladi je zasedel svojo najvišjo funkcijo doslej. Postal je minister za zunanje zadeve, svoje delo pa je po oceni domače in mednarodne javnosti odlično opravil. Pod njegovim ministrovanjem je Slovenija zastopala jasna prozahodna stališča. Izboljšal je naše odnose z Združenimi državami, predvsem pa s sosedami. Slovenija se je v njegovem času pridružila skupnosti sredozemskih držav. Politično aktiven pa je bil tudi na lokalnem področju. Je dolgoletni svetnik v Mestni občini Ljubljana, na zadnjih lokalnih volitvah pa je kandidiral tudi za župana, kjer je dosegel drugo mesto, za trenutnim županom Jankovićem.

Sicer je po izobrazbi ekonomist. Leta 2016 je pridobil še doktorat na Fakulteti za uporabne družbene študije.

Andrej Žitnik

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...