Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EU

Diplomacija Fajonove: Prvi tuj obisk se je izkazal za neuspešnega

diplomacija
Ljubljana, MZZ. Zunanja ministrica Tanja Fajon je gostila avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. Novinarska konferenca po sprejemu.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki je danes kot prvi vodja diplomacije katere od sosed obiskal Slovenijo v času nove vlade, je glede nadzora na slovensko-avstrijski meji dejal, da Dunaj zaenkrat ne vidi alternative temu.

Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon sta sicer govorila o vrsti tem ter potrdila dobre odnose med državama – ki so jih zgradili v vladi Janeza Janše.

Nova ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je pred prihodom v Mladiko prisegala na diplomacijo, v luči vojne v Ukrajini je nasprotovala oboroževanju in poudarila, da bo kot ministrica “naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne“. Nova vlada je celo napovedala odstranitev ograje na južni meji proti ilegalnim migrantom. Vse to pa našim sosedom ne daje upanja, da bi umaknili nadzor na notranji meji.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je glede nadzora na notranji meji v schengenskem prostoru dejal, da v luči vojne v Ukrajini ter precejšnjega povečanja nezakonitih prehodov meje v zadnjih mesecih ni alternative temu ukrepu, si bodo pa prizadevali z dialogom najti rešitev, da bodo razmere na meji spet take kot pred letom 2015. Ministrica Fajon pa je v zvezi s tem dejala, da Slovenija ne vidi razlogov za ohranjanje nadzora na meji.

Avstrija je leta 2015 na vrhuncu begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko ter tega ves čas podaljšuje, poroča STA. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa so na Dunaju tedaj navedli tudi vojno v Ukrajini.

Na programu tudi srečanje z Golobom in Pahorjem

Ministra sta sicer danes potrdila dobro sodelovanje med državama na različnih področjih ter poudarila pomen manjšin za odnose. Govorila sta tudi o razmerah v Ukrajini ter napovedala sodelovanje pri projektih za obnovo države po vojni. Zavzela sta se tudi za to, da se v EU naredi vse za uresničitev zavez, danih državam Zahodnega Balkana glede vključevanja v unijo. Vodja avstrijske diplomacije je bil prvi gost iz tujine na obisku v Sloveniji po imenovanju nove slovenske vlade prejšnji teden. Izrazil je hvaležnost, da je lahko Ljubljano obiskal tako hitro. Na programu njegovega obiska sta sicer še srečanji s premierjem Robertom Golobom in predsednikom Borutom Pahorjem.

Sara Kovač

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...