Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Bivša Jugoslavija

Drama na Hrvaškem! Sodišče ni potrdilo obtožnice proti gazdi Agrokorja, Ivici Todoriću!

Ivica Todorić. (Foto: Posnetek zaslona- Portalplus, fotomonzaža Srbija danas)

Ali se bo pred sodnimi organi na Hrvaškem rešil tudi Ivica Todorić, nekdanji gazda balkanskega prehrambenega velikana Agrokor. Višje sodišče v Zagrebu pod vodstvom sodnika Ivana Turudića je zavrglo tožilčevo obtožnico.

Pri naših južnih sosedih se je pričel sodni proces proti nekdanjemu lastniku Agrokorja Ivici Todoriću in še štirinajstim osebam. Le ti naj bi poslovno oškodovali Agrokor za več kot sto milijonov kun (13.319.192,14 EUR). A že začetek sojenja se je pričel spektakularno, saj višje sodišče ni potrdilo tožilčeve obtožnice. Vse kaže, da ključni dokazi revizorske hiše KPMG ne bodo predstavljeni, saj so pridobljeni nezakonito in po mnenju obrambe se izkazuje konflikt interesov. Težava je, da so hrvaški pravosodni organi najeli za revizijo poslov Todorovićevega Agrokorja poljsko podružnico KPMG, medtem ko je istočasno hrvaška KPMG svetovala izredni upravi Agrokorja po odhodu “gazde” Ivice Todorića.

V sodnem procesu zaradi več deset milijonov evrov oškodovanja premoženja balkanskega prehrambenega velikana Agrokor so se poleg nekdanjega lastnika Ivice Todorića znašla njegova sinova Ante in Ivan Todorić, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzij Pandžić, Marijan Alagaušić, Ivica Sertić in revizorja Olivia Discordia in Sanja Hrustić iz Baker Tillyja.

Obtoženi so kaznivih dejanj zlorabe zaupanja v poslovanje in ponarejanja uradnih listin ter kršitve vodenja poslovnih obveznosti in knjig poroča Jutranji list.

Osrednja točka preiskave se nanaša na ponarejanje finančnih bilanc Agrokorja od leta 2006 do 2015 in neupravičeno izplačilo dividend Ivici Todoriću in njegovemu nizozemskemu podjetju Adria Group Holding BV. Todorič je obtožen pridobitve nezakonitega premoženja v višini 923 milijonov kun (122.936.143,45 EUR), njegovo nizozemsko podjetje pa 320 milijonov kun (42.621.414,85 EUR).

 

Hrvaški Jutranji list poroča, da bodo v procesu proti Todoriću umakniti ključne dokaze tožilstva zaradi konflikta interesov. (Foto: Posnetek zaslona- Jutranji list)

Hrvaški Jutranji list poroča, da bodo v procesu proti Todoriću umaknili ključne dokaze tožilstva zaradi konflikta interesov. (Foto: Posnetek zaslona- Jutranji list)

 

Sodnik Ivan Turudić prisluhnil obrambi in ni potrdil obtožnice. Ali bodo ključni dokazi umaknjeni?

Pred kratkim je senat okrožnega sodišča v Zagrebu zavrnil vse zahteve obrambe pri sprostitvi nezakonitih dokazov, obtožnico pa naj bi kmalu potrdili. A je senat višjega kazenskega sodišča pod vodstvom sodnika Ivana Turudića delno pritrdil pritožbi obrambe.

Turudić je na presenečenje vseh zavrgel ključne dokaze glede knjigovodstva in finančnih ugotovitev, ki jih je pripravila poljska podružnica korporacije KPMG. Poročilo za poljsko podružnico KPMG je pripravil Ismet Kamal.

 

Za obrambo največjo težavo predstavlja mnenje poljske KPMG, saj je takratna izredna uprava Agrokorja najela hrvaško podružnico KPMG, da jim pomaga pri pripravi finančnega poročila in rešitev za Agrokor. Po mnenju obrambe pa se je zato delovanje obeh podružnic podjetja KPMG znašlo v konfliktu interesov.

Hrvaški sodnik Ivan Turudić je zavrnil dokaze tožilstva in ni potrdil tožilčeve obtožnice proti Todoriću. (Foto: Posnetek zaslona-Teleskop)

Hrvaški sodnik Ivan Turudić je zavrnil dokaze tožilstva in ni potrdil tožilčeve obtožnice proti Todoriću. (Foto: Posnetek zaslona-Teleskop)

 

Ali bo pravni postopek proti Todoriću končan zaradi sodelovanja hrvaške in poljske podružnice revizorskega svetovalnega podjetja KPMG?

Uslužbenec poljske podružnice KPMG Kamal je poudaril, da je odgovoren za ugotovitve in mnenja, ki so spisana v poročilu. Sam ni moral povedati sodišču, s kom je vse sodeloval, saj ga je vezala izjava o zaupnosti postopka. To je zadostovalo za nižje sodišče, ki so sprejele razlago Kamala in njegovo poročilo uvrstili med dokazi. Nasprotno je menil senat višjega sodišča pod vodstvom Turudića, ki je prisluhnilo pritožbi obrambe.

Trditve obrambe razkriva sam dokument poljskega KPMG. V njem je tako navedeno, da je poljska podružnica porabila 462 delovnih ur, hrvaška podružnica KPMG pa je oddelala 4632 delovnih ur za Agrokor. Usluge KPMG-a pa je v celoti najela izredna uprava Agrokorja, ko so se znebili Ivico Todorovića.

Čeprav je državno tožilstvo najelo KPMG Poljsko prav zato, ker so strokovno znanje v tej zelo zahtevni zadevi opravili priznani in neodvisni strokovnjaki, je zdaj vprašljivo, ali bo to strokovno znanje, ki je bilo iz državnega proračuna plačano kar 8,6 milijona kun, sploh uporabljeno na sodišču, piše Jutranji list.

Zgodba Agrokorja in Mercatorja sta med seboj tesno povezani. Ja, Todorić ni niti malo nedolžen balkanski poslovnež in spada v prvo ligo najbolj spornih balkanskih tajkunov. Vendar, kot je znano sedaj že v javnosti, je Todorić bil največja žrtev t.i. skupine Borg, ki je v tej kriminalni zgodbi in potopu Agrokorja odigrala ključno vlogo. O njej redno piše Todorić na svojem profilu na Facebooku.

Luka Perš

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...