Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Ekskluzivno RAZKRIVAMO, kaj se je dogajalo na seji Sodnega sveta dne 16.12.2021 zaradi diplome, pravosodnega izpita in izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše

Ekskluzivno razkrivamo
Predsednik Sodnega sveta RS, vrhovni sodnik Vladimir Horvat. (Foto: Zajem zaslona N1)

Ekskluzivno razkrivamo, kaj se je dogajalo na seji Sodnega sveta dne 16.12.2021 zaradi diplome, pravosodnega izpita in izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše

“Pisci člankov so kriminalci,” naj bi povedal eden izmed članov Sodnega sveta na seji z dne 16.12.2021. Spoštovani predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat, kdo je bila ta oseba? Javnost si zasluži izvedeti jasen odgovor glede na informacije.

Sodna farsa o diplomi, pravosodnem izpitu in ustrezni izobrazbi vrhovnega sodnika Branka Masleša se nadaljuje. Vroča pravosodna telenovela se je sprožila popolnoma nepričakovano, ko je novinar #Prava Luka Perš poslal vprašanja glede Masleševe izobrazbe na PF Sarajevo.

Vsi dvomi bi se razrešili takoj, če bi Branko Masleša sam osebno predstavil svojo diplomo in pravosodni izpit na sklicani tiskovni konferenci Vrhovnega sodišča. A kot je povedal v intervjuju za sobotno prilogo časopisa Dnevnik, Dnevnikov objektiv, se mu zdi to izpod časti ali gre morda tu za ceneni poizkus preko tretje osebe zavesti javnost glede avtentičnosti diplome. S tem bi se tudi izognil svoji lastni odgovornosti za primer, če bi se izkazalo, da ni prava. Čudno je tudi to, da smo videli dve različni diplomi (PF Sarajevo in VS RS), ki jo je predstavil spletni medij Siol. V našem mediju pa smo razkrili primer naše kopije diplome iz leta 1977, da je na kopiji diplome overitev s podpisi in pečati na hrbtni strani. Tega pa ni ne na obeh predstavljenih diplomah. “Gde je pečat”, se sprašuje slovenska javnost.

Kdo je na seji Sodnega sveta z dne 16.12.2021 naj bi povedal, “da so pisci člankov kriminalci”, spoštovani predsednik Sodnega sveta RS Vladimir Horvat?

Glede na dvome, ki so je pojavile v javnosti glede diplome, pravosodnega izpita ter ustreznih pogojev vrhovnega sodnika Branka Masleše so se sestali člani Sodnega sveta na seji dne 16.12.2021.

Organ sestavljajo predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat (vrhovni sodnik), podpredsednica Urška Kežmah (odvetnica) ter člani Martina Colnar (okrajna sodnica svetnica), Andrej Razdrih (odvetnik), mag. Jonika Marflak Trontelj (višja sodnica svetnica), Frida Burkelc (višja sodnica), Milan Petek (okrožni sodnik), dr. Erik Kerševan (vrhovni sodnik), Andrej Rozman (upokojeni notar), mag. Emil Zakonjšek (odvetnik) in dr. Saša Prelič (profesor).

Po 27. členu Zakona o sodnem svetu se seje lahko udeleži minister za pravosodje ali državni sekretar na MP. Enako se seje lahko udeleži tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič.

27.člen zakona o sodnem svetu. (Foto: Posnetek zaslona-Pisr)

27.člen zakona o sodnem svetu. (Foto: Posnetek zaslona-Pisr)

Kot smo danes v kratkem telefonskem pogovoru izvedeli s predstavniki kabineta pravosodnega ministra, se seje nista udeležila ne pravosodni minister Marjan Dikaučič (bil službeno odsoten v tujini) in tudi ne državni sekretar na MP Zlatko Ratej (imel obveznosti v DZ). Na MP smo tudi poslali vprašanje, ali so koga drugega pooblastili na udeležbo na seji, a nam bodo odgovor posredovali v naslednjih dneh. Ali se je seje udeležil predsednik VS RS Damijan Florjančič, tega ne vemo. V primeru, da ni prišel, zakaj kot predsednik te pomembne institucije niste vztrajali, da pride pojasnit nastalo situacijo.

Sodni svet pa naprošamo, da nam potrdi, ali so naše informacije točne. Tako naj bi eden izmed članov Sodnega sveta na seji z dne 16.12.2021 povedal sledeče:

“Pisci člankov so kriminalci!”

V kolikor je to res, nas zanima, kako so na te besede odreagirali drugi člani Sodnega sveta RS. Spoštovani predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat, kako si razlagate njihov eventualni molk v tako pomembni zadevi posameznih članov organa, kateremu predsedujete.

Kako je možno, da s takim zamikom Sodni svet skliče sejo ob tako pomembni temi o ustrezni izobrazbi vrhovnega sodnika Branka Masleše s tako neverjetnim zamikom. Spoštovani predsednik Sodnega sveta RS, radi bi preverili, ali drži informacija, da v kolikor bi prišli v situacijo glede glasovanja o Branku Masleši, ne bi bili sklepčni. Razumeti morate, da se javnost upravičeno sprašuje, ali je bila morebitna neučinkovitost Sodnega sveta v naprej načrtovana.

Naš medij je na Sodni svet poslal zahtevo po dostopu o javno dostopnih podatkov, da naj nam predložijo magnetogram seje. Enako smo jih prosili, da naj poskusijo pri domačih in tujih institucijah nam pomagati poiskati odgovore na vprašanja, ki smo jih nazadnje poslali na PF Sarajevo.

Prav odgovori PF Sarajevo bi dokončno razčistili vse dvome o diplomi ter ustrezni izobrazbi vrhovnega sodnika Branka Masleše. A se je “afirmativna” dekanja PF Sarajevo Zinka Grbo zavila v molk. Še več, po naših zanesljivih informacijah je naš bralec #Prava bil poklican na zagovor v teh dneh na pravno fakulteto v Sarajevu. Le ta je želel pogledati v arhivu PF Sarajevo, ali hranijo dokumentacijo o vrhovnem sodniku Branku Masleši. Na zagovoru je moral pojasnjevati, zakaj ga zanimajo listine o izobrazbi vrhovnega sodnika Branke Masleša in zakaj potrebuje informacije. Spraševali so ga tudi, ali ima pooblastilo, da lahko upogleda. Težava se je PF Sarajevo pojavila tudi zato, ker je o vroči slovenski pravosodni aferi poročal tudi največji bosanski medij Avaz kakor ostali drugi pomembni bosanski mediji.

Iz Sodnega sveta so odgovorili, da nimajo magnetograma, ker se sej ne snema. Poslali smo jim še dodatno vprašanje, ali mogoče obstaja zapisnik o seji z dne 16.12.2021. Na to vprašanje nam še niso odgovorili, vendar upajmo, da bomo odgovor prejeli enkrat v prihodnjih dneh.

Luka Perš

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...