Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slovenija

Finančni tokovi Golobove finančne mule in vloga sekretarja Benedejčiča

finančni tokovi
slika je simbolična

Spletni medij Reporti je tretjega maja 2022 poročal, da se je od konca leta 2016 do leta 2020, v podjetje MB Consulting v Črni gori, v lasti kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, prelilo več kot pol milijona evrov. Portal prava razkriva sledi.

Golobovi finančni muli pol milijona evrov?

Martin Berishaj je podjetje registriral 12. decembra 2016 v Črni gori. Zanimivo, v vsega 18 dneh delovanja podjetja v letu 2016 je Berishaj prikazal za skoraj 100 tisoč evrov prihodkov (99.793 EUR). Poleg tega je imel 229 evrov stroškov za stroške poslovanja in nadomestilo plače v brutu znesku. Za stroške reprezentance je plačal 300 evrov in za stroške zdravstvenega zavarovanja 123 evrov.

V letu 2017 je Berishaj prikazal za 900.666,00 evrov prihodkov. Ob tem je imel stroške za obračun plače vsega 3633 evrov, za stroške reprezentance 7196 evrov in za stroške zavarovanja. Leta 2017 je Berishaja imenoval takratni premier Kosova Ramush Haradinaj za člana vladne komisije za razmejitev meje s Črno goro. Berishaj je v letu 2018 zapustil svojo stranko Vetevendosje kot vodja, a ga je po štirih letih sedanji kosovski premier Albin Kurti nagradil z mestom veleposlanika Kosova na Hrvaškem-

Enako se je nadaljevalo poslovanje podjetja tudi v letu 2018. Berishajevo podjetje je prikazalo za 368.738,000 evrov. V poroćilu ima še prikazane stroške za gorivo v višini 3165 evrov, stroški za plače so narasli na 61679 evrov, stroški prevozi za službena potovanja 3138 evrov, stroški za reprezentanco na 18731 evrov in stroški za zdravstveno zavarovanje na 2448 evrov.  V letu 2019 je Berishajevo podjetje MB Consulting prikazalo 382.547,000 EUR prihodkov. Stroški za izplačilo plače so znašali 40.089,000 EUR, stroški za službene poti 12.423,000 EUR, stroški za reprezentanco 7469 evrov in stroški za zavarovanje in plačilnega prometa v višini 1087 evrov.

Berishaj naj bi bil v vlogi finančne mule in denar dvignil z računa ter ga prinašal vodilnim v GEN-I. Le ti so ga po navedbah Planet TV kanalizirali naprej v enega izmed italijanskih skladov. Afera je hitro izbruhnila na Kosovem, saj se je v očitkih o pranju denarja znašel sam veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Poleg tega so vsi prihodki na računu podjetja MB Consulting prišli prav iz srbske podružnice GEN-I. V svojih poročilih Berishaj ni nikoli navedel, od kod je prejel dva milijona evrov, saj noče razkriti izvora svojega premoženja.

Kakšna je vloga Andreja Benedejčiča?

Postavlja se tudi vprašanje, kakšna je vloga Mince Benedejčič, slovenske veleposlanice na Kosovem. Njena vloga je toliko bolj pomembna, saj je mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave dr. Roberta Goloba prevzel njen soprog Andrej Benedejčič. Postavlja se vprašanje, kakšno vlogo zakonca Benedejčič igrata v kabinetu. Kot piše portal Prava, naj bi prav Benedejčič podobno kot Črnčec v Šarčevi vladi imel v rokah škarje in platno Golobove vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...