Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slovenija

Golob prek DUTB rešuje Odlazkov imperij?!

golob
Foto: montaža Demokracija/STA

Novomeško okrožno sodišče je v tožbi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) proti družbi Dolenjski list glede družbeništva v družbi Salomon pritrdilo DUTB, tako da je ta postala edina lastnica Salomona, ki izdaja več medijev. Sodba še ni pravnomočna.

Posredni lastnik Salomona Martin Odlazek napoveduje pritožbo, navaja časnik Delo.

DUTB je tožbo, s katero je zahtevala, da se njen 45,39-odstotni delež v družbi Salomon poveča na 100 odstotkov, Dolenjski list pa svojega 54,61-odstotnega izgubi, vložila leta 2021. Po zakonu o gospodarskih družbah je izključitev družbenika mogoča, če za to obstajajo utemeljeni razlogi, zlasti če družbenik drugemu družbeniku povzroča gospodarsko škodo, poroča Delo.

DUTB je svojo oceno o tem utemeljevala na domnevno škodljivih poslih med povezanimi osebami od leta 2012, med drugim na izdanih poroštvih, prevzemu nezavarovanih terjatev, prenašanju premoženja in deležev med povezanimi osebami in tudi na posojilih, ki jih je tožena stranka najemala pri poslovnih bankah in nato po nižjih obrestnih merah posojala družbam v sistemu Martina Odlazka oz. njegove družine, piše časnik.

Odlazek se bo pritožil

Slaba banka je po navedbah Dela očitala, da so njene pravice manjšinskega lastnika omejene, da je bila kršena medijska zakonodaja, da je Dolenjski list v družbi Salomon zagrešil resne in grobe kršitve, zaradi katerih ni mogoče pričakovati dobrega medsebojnega sodelovanja pri upravljanju Salomona. Sodišče je izdalo t. i. zamudno sodbo (ki jo sodišče izda, če tožena stranka ne odgovori na tožbo, in sicer brez ugotavljanja dejanskega stanja). Odvetniška pisarna, ki jo je Dolenjski list pooblastil za odgovor na tožbo, namreč odgovora ni pravočasno poslala sodišču. Odlazek je za Delo povedal, da se bodo na sodbo pritožili in da na višjem sodišču upajo na vsebinsko razpravo.

Družba Dolenjski list je v lasti družbe Eurofit. V Eurofitu ima Martin Odlazek 44-odstotni delež, po osemodstotni delež pa imajo GašperDomenNejcLizaTinaMaja in Meta Odlazek, kažejo podatki Ajpesa.

Družba Salomon glede na razvid medijev pri ministrstvu za kulturo med drugim izdaja Radio Salomon, športni dnevnik EkipaSN ter revije Jana, Vklop, Zvezde/Lady, Salomonov oglasnik in Salomonov ugankar. Salomon je del medijske skupine Media24 (v lasti družbe Svet24, katere lastnica je Alena Nardini), kaže njena spletna stran, v naboru njenih medijev pa so med drugim še tiskani mediji Svet24, Reporter, Novi tednik in Dolenjski list, več radijskih postaj, med njimi Radio Aktual, Radio Celje in Radio Veseljak, pa spletni portali nekaterih od teh medijev.

Družba Salomon je tudi 19-odstotni družbenik družbe Večer mediji, ki med drugim izdaja časnik Večer. Ostali družbeniki družbe Večer mediji so družbe Pet Trade, Svet24, Lunos, AM Marketing in Curator Nova. Delež Dolenjskega lista v Salomonu je zastavljen v korist družbe Nova naložba za tri posojila v skupni višini 4,8 milijona evrov. Za eno od teh posojil v višini 1,8 milijona evrov sta med drugim zastavljena tudi deleža Curatorja Nove (ki je v lasti Pina Jerena) v družbi Večer mediji in v Primorskih novicah. Lastnik družbe Nova naložba je Borut Brinšek, kažejo podatki Ajpesa. Družbe Salomon, Curator Nova in Svet24 so po podatkih Ajpesa z 19,95-, 17,96- in 14,54-odstotnim deležem skupaj večinske lastnice Primorskih novic.

 

Ob tem naj spomnimo, da so v podjetju Salomon zaposleni tudi vsi novinarji Reporterja. Podjetje Salomon velja za podjetje, ki zaposluje invalide, s tem pa dobiva državne subvencije. Vendar se glede na to, da DUTB postaja edini lastnik družbe, zanje ne bo dosti spremenilo. Vlada Roberta Goloba je namreč na prvi seji zamenjala tudi neizvršne direktorje DUTB. Predsednik upravnega odbora Franci Matoz je po imenovanju nove vlade odstopil sam, preostale tri je razrešila nova vlada. Na njihova mesta je imenovala Žigo DebeljakaRoka MaroltaMiho Resmana in Diano Milivojević. S tem pa Reporter po novem ne samo de facto, ampak tudi de iure postaja vladni bilten.

Foto: STA

Znani novinar Bojan Požar pa danes navaja, da je DUTB že prejel ponudbo za odkup terjatev do Odlazkove krovne družbe Salomon. Po njegovih informacijah naj bi ponudbo poslal Marko Arsenović, brat mariborskega župana Saše Arsenovića.

Demokracija

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...