Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slovenija

Italijanska gasilska letala naj bi bila pripravljena za akcijo na Krasu, a je Fajonova povsem odpovedala

ministrica Tanja Fajon
Dva hrvaška Canadaira sta pomagala gasiti požar. Kje so bila italijanska letala?(Foto: STA)

Zakaj ministrica Tanja Fajon za zunanje zadeve ni kontaktirala zunanjega ministra Luigija deMaia in ga prosila za pomoč? Po odgovore smo se odpravili na MZZ.

Italijani naj bi imeli v neposredni bližini meje s Slovenijo v stalni pripravljenosti gasilska letala Canadair, ki pa so ostali prizemljena, namesto da bi pomagala gasiti požar na Krasu kot hrvaška letala.

Na ministrstvo za zunanje zadeve smo naslovili naslednja vprašanja:

1.        Ali je MZZ razpolagalo z informacijami, da ima Italija v neposredni bližini meje s Slovenijo pripravljena gasilska letala, ki bi lahko z lahkoto posredovala v Sloveniji?
2.        Ali je MZZ ali ministrica Tanja Fajon osebno kontaktirala italijanskega zunanjega ministra Luigija di Maia v zvezi s prošnjo po pomoči s temi letali?
3.        V kolikor ni, zakaj se ni odločila za ta korak?

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem.

 

Na zelo specifična vprašanja so nam odgovorili izjemno lakonsko v birokratski latovščini:

Slovenija je za pomoč pri gašenju obsežnega požara na Krasu zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Na zaprosilo Slovenije so se odzvale Hrvaška, ki je pomagala s kanaderjem, helikopterjem in gasilsko enoto s cisterno, Slovaška, ki je prispevala helikopter s posadko in veliko cisterno z vodo, Avstrija z enim helikopterjem, Romunija z dvema letaloma spartan in transportnim letalom hercules za logistično podporo in Srbija kot sodelujoča država mehanizma Unije na področju civilne zaščite z dvema helikopterjema s posadkama. Na podlagi bilateralnega sporazuma o sodelovanju ob naravnih in drugih nesrečah je v prvih dneh pomoč za gašenje iz zraka zagotovila tudi Italija, dva helikopterja pa je v okviru sodelovanja s Slovensko vojsko zagotovila Madžarska.

Ministrica Tanja Fajon se je za vso pomoč in podporo Sloveniji pri obvladovanju požara zahvalila vsem sosednjim državam kot tudi Slovaški, Srbiji in Romuniji.

Ker na vprašanja dejansko niso odgovarjali, smo vztrajali in poslali še eno poizvedbo, rekoč naj odgovorijo na konkretna vprašanja in zopet dobili tole birokratsko mojstrovino:

 

“Kot rečeno, je Slovenija za pomoč pri gašenju obsežnega požara na Krasu zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, ki predstavlja glavno orodje EU za izvedbo skupnih intervencij držav članic na področju civilne zaščite ob vseh vrstah nesreč znotraj EU in v tretjih državah.Mehanizem Unije na področju civilne zaščite sicer sodi med pristojnosti Ministrstva za obrambo oziroma Uprave.”

Več kot očitno je, da na MZZ ne želijo odgovoriti na vprašanje o tem, ali je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon italijanskega kolega Luigia deMaia prosila za intervencijo. V času, ko so se gasilci borili z ognjenimi zublji, je ministrica uživala v Dalmaciji, najbrž kot del Golobove doktrine protikovidne preventive.

Za Tanjo Fajon je ogled pogorišča na Krasu vesel dogodek. (Foto: FB)

Glede na angažiranost Anžeta Logarja pri predsedovanju Svetu EU in zadnji pobudi glede obnove Krasa skupaj z Italijani je upravičeno pričakovati, da bi poklical voditelje vseh sosednjih držav in še kakšne zraven. Ni dovolj, da se po koncu požara ministrica zahvali sodelujočim in naredi Instagram fotošut s pilotom helikopterja.

Andrej Žitnik

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...