Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

ZDA

Iz Bele hiše sporočili, da se je Biden zmotil

Printscreen

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek, 21. oktobra 2021 obljubil, da bi ZDA stala ob strani Tajvana in otoku v primeru proti Kitajski nudila vojaško podporo. Ni trajalo dolgo, da je Bela hiša po hitrem postopku izdala popravek v katerem so povedali, da vse kar je povedal Biden o ameriški vojaški podpori Tajvanu ne drži. Demenca dela svoje.

“Da, zavezani smo to storiti,” je ameriški predsednik Joe Biden odgovoril na vprašanje novinarja CNN ali bodo ZDA zaščitile Tajvan v pimeru kitajskega napada. To bi potemtakem pomenilo konec ameriške večdeseletne politike strateške nejasnosti glede Tajvana.

Strateške nejasnosti navkljub zmedi, ki je zaradi nepremišljenih izjav dementnega predsednika sedaj konec. Ni trajalo dolgo, da bi iz Bele hiše sporočili, da kar je predsednik biden povedal glede ameriške obrambe Tajvana pred Kitajsko ne drži.

Tiskovni predstavnik Bele hiše je po Bidnovem nastopu pred izbranimi demokratom naklonjenimi novinarji povedal, da predsednik Biden v svojem nastopu ni najavil spremembe ameriške zunanje ali vojaške politike. “Ameriško obrambno razmerje s Tajvanom je določeno znotraj Akta o odnosih s Tajvanom,” Amerika pa nima nikakršnega namena posegati v status quo.

Bela hiša vztraja pri statusu quo

V skladu z dogovorom o Tajvanu, ZDA priznavajo Kitajsko in ne Tajvan za diplomatske namene. Ameriški kongres je omenjeni dogovor sprejel leta 1979. V skladu z dogovorom ZDA priznavajo, da je Tajvan del Kitajske in se ne opredeljujejo glede vprašanja o tajvanski suverenosti.

V zadnjem času pa je zaradi izjav ameriškega predsednika Bidna močno trpel ugled ZDA v svetu. Domine so začele padati s kaotičnim begom iz Afganistana in talibanskim prevzemom oblasti v muslimanski državi, kjer so se Američani v dveh desetletjih okupacije trudili vzpostaviti bolj liberalen sistem. Naslednji udarec je bila ohladitev odnosov s Francijo zaradi ZDA, ki so Francozom speljali 56 milijard dolarjev vreden posel dobave jedrskih podmornic Avstraliji. Vse odkar je Biden v Beli hiši pa postaja voditeljem po svetu jasno, da Amerika ni več tako močna, kot je bila včasih. Posledično se dolgoletne najzvestejše zaveznice vedno bolj zanašajo nase in ne več na pomoč ZDA. Vpliv ZDA pa posledično veni, saj so prej lahko v zameno za pomoč lahko vplivali na določene segmente politike drugih držav. Zdaj je tega vedno manj.

 

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...