Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Jankovič in direktorica ZD Ljubljana zlorabljata zdravnike za lasten interes

Jankovič
Ljubljanski svetnik Aleš Primc (Vir: STA)

Potem ko so podobe množice ljudi, ki so čakale pred bežigrajskim zdravstvenim domom, potem ko so v medijih zaokrožile zgodbe o izrazito slabih odnosih med vodstvom in zdravniki, se je v medijih pojavilo javno pismo.

To skuša vodstvo ZDL oprati krivde, to pa pripiše generalnim razmeram v zdravstvu, na katere naj bi “v ZD Ljubljana ves čas opozarjali”,  odločevalcem pa pošiljali predloge za izboljšanje, a žal niso bili slišani.

A, glej ga, zlomka, javno pismo so podpisali le predstojniki enot, direktoričini in županovi možje tako rekoč. To je opazil tudi ljubljanski svetnik Aleš Primc, ki sedaj še bolj intenzivno poziva ljudi k shodu za izboljšanje razmer v zdravstvu in še kje.  

“Podla manipulacija z zdravniki. Janković in direktorica ZD Ljubljana porivata v prvo vrsto SVOJE obrambe zdravnike. Se vidimo na protestu PROTI Jankovičevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo v PONEDELJEK, 27.2., ob 14.30 pred Mestno hišo,” je v odzivu na javno pismo zapisal Primc.

Javno pismo se začne z obrazložitvijo, da se težave v javnem zdravstvu kopičijo že vrsto let, na katere naj bi opozarjali, a niso bili uslišani.

Trdijo, da so bili v preteklem obdobju tarča kritik, kar vpliva tudi na odnos pacientov do zdravnikov. Negativna medijska pisanja pa naj bi imela tudi vpliv na obravnavo bolnikov. “Odločevalcem predlagamo, da sedejo za mizo, preučijo vse predloge, ki smo jih iz ZD Ljubljana posredovali v preteklih letih, mi pa si želimo le v miru opravljati svoje delo,” zapišejo in dodajo, da so odnosi med zaposlenimi zelo dobri, da si ti pogosto med seboj pomagajo, to pa naj bi potrjevala tudi anonimna anketa, ki so jo izvedli.

Zapisano je v diametralnem nasprotju z anonimnimi izpovedmi zdravnikov, ki so nedavno pronicali v medije.

Piratska stranka, ki ima enega predstavnika v ljubljanskem mestnem svetu, je na socialnem omrežju Facebook objavila šokantne anonimne izpovedi, iz katerih je razvidna povsem drugačna slika.

Zdravnike naj bi se naslavljajo s podganami, direktorica naj bi podrejene nadirala, kazal naj bi se tudi njen koleričen karakter.

Izpovedi zdravnikov iz ZD Ljubljana. Vir: zajem zaslona, Facebook

Da izpovedi niso iz “trte zvite”, kaže tudi nadaljevanja pisma, kjer predstojniki enot nadaljujejo narativ, da odhajajoče zdravnike vodi predvsem motiv zaslužka in bolj življenjskih urnikov.

“Bistveno je, da so odhodi iz dejavnosti družinske medicine večinoma posledica dalj časa trajajoče preobremenjenosti z delom in administrativnimi nalogami.

V določenih primerih pa so odhodi povezani tudi z možnostjo večjega zaslužka in drugačne organizacije delovnega časa v primeru zaposlitve pri koncesionarjih ali v gospodarstvu,” trdi direktorica. V anonimnih izpovedih je prebrati ravno nasprotno, in sicer, da je vodstvo ZDL celo spodbujalo odhode zdravnikov.

Anonimna izpoved zdravnikov iz ZDL Ljubljana. Vir: zajem zaslona, Facebook

 

Pismo podpišejo le predstojniki
A podrobnost, ki v pismu še najbolj bode v oči, je dejstvo, da so pismo podpisali izključno predstojniki enot znotraj Zdravstvenega doma Ljubljana. Med podpisniki je tako zaslediti prof. dr. Zaliko Klemenc Ketiš, dr. med. spec., predstojnico enote ZDL IRROZ, Liljano Klančnik, dipl. m. s., predstojnico enote ZDL Bežigrad, Robertino Benkovič, dipl. m. s., univ. dipl. org., predstojnico enote ZDL Center, Igorja Krunića, dr. dent. med., predstojnika enote ZDL Moste-Polje, Mojco Prica, dr. med. spec., predstojnico enote ZDL Šentvid, Andreja Divjaka, dr. med. spec., predstojnika enote ZDL Šiška, Katjo Dejak Gornik, dr. med. spec., predstojnico enote ZDL Vič-Rudnik, asist. mag. Marijo Matejko Škufca Sterle, dr. med. spec., predstojnico ZDL SNMP.

Kot že rečeno pa Primca, organizatorja prihajajočega protesta, argumenti niso prepričali.

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...