Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

LUKA PERŠ: Iz Sarajeva so poslali popoln ponaredek potrdila o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše! VIDEO

Luka Perš
Foto: Zajem zaslona

S pravne fakultete v Sarajevu so spletnemu portalu Siol poslali potrdilo o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše. Kot je med drugim razvidno iz dokumentov, je Masleša diplomiral leta 1975 in pridobil naziv diplomirani pravnik. Potrdilo o Masleševem pravosodnem izpitu, za katerega smo skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja zaprosili vrhovno sodišče, še vedno čakamo. Spomnimo. V zadnjem obdobju so na družabnih omrežjih zaokrožila številna namigovanja, da vrhovni sodnik Masleša nima ustrezne pravne izobrazbe. Za pojasnila smo se zato obrnili na sarajevsko pravno fakulteto in na vrhovno sodišče, kjer so se najprej odzvali z grožnjo s tožbo.

Ker smo z vprašanji vztrajali, so nam odgovorili, da sodniki nastopijo sodniško funkcijo po zakonsko predpisanem postopku izvolitve, po katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta. Zato je po tej plati vprašanje o diplomi oziroma izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev po njihovem mnenju nerelevantno. Posamični novinarji, kot sta Bojan Požar in Luka Perš, po objavi Masleševe diplome že ugibajo, da ta ni pristna. Manjkajo namreč tako podpis kot tudi vodni žig in grb takratne države Socialistične federativne republike Jugoslavije.

 

Pristnost določa pečat univerze in podpis rektorja ter dekana

Novinar Luka Perš je v oddaji Tema dneva, ki jo vodi Luka Svetina, uvodoma izpostavil pomanjkljivosti na diplomi Masleše, objavljeni na portalu Siol. “Najprej, diploma ni podpisana, prav tako ni žiga. Kar pa je še hujše, na diplomi jasno piše, da se s pečatom univerze in podpisom rektorja in dekana potrjuje, da je diploma pristna. Tega pa na diplomi ni, kar je tudi jasno vidno.” Ob tem pa so po besedah Perša nekateri tviteraši, na primer Libertarec, ugotovili, da naj ne bi bili pravilni tudi fonti. “Tako da so nam danes iz Sarajeva poslali popoln ponaredek diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše,” je zatrdil Perš.

 

Perš: Gre za ponaredek od ponaredka!


Na Twitterju so se po Perševih navedbah hitro pojavile diplome iz nekdanje Jugoslavije. “Nekatere diplome imajo tudi znak oziroma žig grba nekdanje republike, vse diplome imajo tudi ostalo, kar sem prej navedel. Če primerjate diplomo poslanca Branka Simonoviča in Masleše vidite očitno razliko,” je poudaril. Na diplomi poslanca Simonoviča sta namreč vidna tako podpis kot tudi žig univerze, tega pa na diplomi Masleše enostavno ni. “Gre za ponaredek od ponaredka,” je bil kritičen Perš.

Nihče še ne ve, kdaj in kje je Masleša opravljal pravosodni izpit. Perš je priznal, da se s tem vprašanjem ni ukvarjal, so se pa nekateri drugi mediji. “Kot kaže, se še naprej išče podatek, kje ga je opravil. Govori se, da naj bi ga opravil kot uslužbenec v JLA, ko je služil vojsko. Ta primer je izpostavil tudi Marko Štrovs na Twitterju. Lepo je napisal, da je zelo nelogično, da bi Masleša tako hitro končal pravosodni izpit, ampak tega ne zatrjujem, da je res, ker s tem vprašanjem se nisem ukvarjal.”

Na portalu Necenzurirano so spisali članek o tem, zakaj mora pasti Masleša, češ da gre za afero, ki so jo lansirali mediji v službi SDS. Na vprašanje, kako gleda na to ob dejstvu, da so se brez težav ukvarjali z diplomo poslanca Simonoviča, pri Masleši pa zadeve niti ne preverijo, je Perš odgovoril, da to predstavlja samo eno jasno dejstvo, namreč da so tako imenovani “vzporedni mehanizmi”– slovenski mediji branili svoje omrežje do zadnje kaplje krvi. Perš je tako zavrnil teorijo, ki so jo sproducirali na Necenzurirano in dodal, da je sam denimo v vročo afero tega leta enostavno stopil nenadoma, ko je opazil zapis na Twitterju. “Odločil sem se, da pošljem vprašanja in afera leta se je pričela.”

Po nastopu prejšnji teden je Perš postal spletna senzacija. Necenzurirano se je namreč norčeval iz njega, padlo je precej grdih komentarjev, ker ni vešč nastopanja v studiu, norčevali so se tudi zaradi narečja. Na vprašanje, kako gleda na zmerljivke, je odgovoril, da se ga zmerljivke niso dotaknile. “Vse to me je veliko bolj podžigalo, da pridem aferi do dna. Vemo, da se po navadi vsak medij etiketira. Mene etiketirajo, da sem Janšev plačanec, fašist, nacist.” Poudaril, da je vse to del novinarskega posla, ki ga mora vsak novinar vzeti v obzir. “Sam imam zelo debelo kožo, tako da me to ne gane. Se pa še enkrat zahvaljujem za brezplačno reklamo novinarski trojki Necenzurirano.”

Sara Kovač

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: MAFIJSKO delovanje spremljamo že od nastanka Slovenije VIDEO - Informer-Dnevne novice

  2. Pingback: Na Golobovem mitingu v Kinu Šiška tudi agent Klavora, globoko vpleten v afero Depala vas! - Politiko

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...