Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slovenija

Medijska Svoboda: Predsednica DZ, odloča, kaj bodo novinarji iz prispevka izbrisali!

medijska svoboda
Foto:STA/Politiko

Medijska Svoboda: Včeraj smo videli, kako je videti medijska svoboda, kot si jo zamišlja Robert Golob in preostali obrazi vladajoče garniture.

Tokrat v prvi vrsti ni bil predsednik vlade, temveč njegov zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je na novinarski konferenci pred vsemi sredi vprašanja prekinil novinarko in ji zabrusil, da naj ne sprašuje o temah, za katere se predhodno niso dogovorili. 

Vas bom takoj prekinil … Na interventni zakon danes ne odgovarjam. Predmet je covid, covidna strategija. Prosim, da to upoštevate. Ko bo predmet interventni zakon, bo posebna tiskovna konferenca in rade volje vse razložim. Morate pokazati spoštovanje do strokovnjakov, ki so tukaj, predmet je covid, mi smo se na to temo uskladili in bi prosil, če lahko ostanemo tukaj.” Tako je Bešič Loredan utišal novinarko Slovenskih novic. Kdor koli je kadar koli spremljal kakšno novinarsko konferenco, ve, da je takšno vedenje skrajno nenavadno. Že res, da so novinarske konference organizirane na specifično temo, a ob koncu novinarske konference vedno sledijo vprašanja, ki se ne tičejo teme novinarske konference, temveč drugih področij politikovega dela. Vsak normalen politik se teh vprašanj veseli, saj lahko javnosti pojasni svoje poglede in delo.

Očitno pa povsem drugače razmišlja vladna ekipa, ki po eni strani še vedno uživa medijske medene tedne z Odlazkovimi trobili, POP TV, Petričevim Delom itd., po drugi strani pa enostavno ne more kontrolirati avtoritarnih izpadov, ko si kak novinar vendarle drzne vprašati preveč. Takrat padejo nasmeški, njihove obraze pa naseli mrki avtoritarizem, ki si želi podrediti še zadnje kritične glasove v državi. Na primer našo novinarsko hišo.

Bešič Loredan pa še zdaleč ni edini, ki si je privoščil utišati novinarja ali celo kolega. Predsednik vlade je na prvi novinarski konferenci, ko je predstavil svoje spodletele ukrepe za obvladovanje draginje na področju pogonskih goriv, preprečil lastnemu ministru za gospodarstvo Matjažu Hanu, da bi spregovoril pred novinarji. “Ne, ni načrtovano,” je dejal Hanu, ta pa je moral pred Golobom in slovensko javnostjo ostati tiho. Minister Han si ponižujoče poteze zaenkrat še ni drznil komentirati.

Tole boste izrezali
Naravo odnosa med novinarji dominantnih medijev in vladajočo politiko pa je v novem zdrsu pred kratkim razkrila kar sama predsednica državnega zbora. Urška Klakočar Zupančič si je novinarjem drznila sugerirati, da morajo njen spodrsljaj izrezati. No, posnetek je vseeno pricurljal na površje in posledično razkril, kako deluje politično-medijska naveza na slovenski levici.

Blokiranje na socialnem omrežju in jemanje besede v državnem zboru

Diktatorska krilca pa sta skušali razpeti tudi novopečena poslanka Lena Grgurevič, ki je meni nič, tebi nič na zaslišanju takrat še kandidatke za ministrico Dominike Švarc Pipan vzela besedo poslanki SDS Alenki Jeraj, nato pa nekaj tednov kasneje še novemu poslancu Andreju Hoiviku, v obeh primerih pod pretvezo, da ne razpravljata o določeni temi. Kritične glasove pa je na socialnih medijih utišala tudi ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. Politična prestopnica (spomnimo, za ministrski stolček je takoj po volitvah prodala strankarsko izkaznico Socialnih demokratov in prestopila h Gibanju Svoboda), je na Twitterju blokirala popolnoma vsak kritičen glas, tudi tiste, ki niti enkrat še niso komentirali njenih objav. To se je zgodilo takoj po tem, ko so se pojavile govorice, da je vpletena v nezakonite posle, vezane na evropska sredstva.

Moj ata, socialistični kulak – leta 2022

V svobodi nikoli ne veš, kaj lahko govoriš in kaj ne smeš. Lahko te zaprejo za eno napačno besedo,“… Tako je pred mnogimi leti v filmu Moj ata, socialistični kulak modroval stric Vanč, naivni kmet Malek pa je poslušal. Zdi se, da živimo v prav takšnih časih ali pa smo k njim z vso gotovostjo napoteni. Ministrova avtoritarnost je le eden izmed ekscesov predstavnikov vlade, ki se po eni strani predstavljajo kot nekakšni prinašalci svobode, v resnici pa so vsak zase majhni diktatorji, ki svojo negotovost nadomeščajo z avtoritarnim obnašanjem.

Andrej Žitnik

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...