Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Neverjetno. Zgodba o iskanju diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše

masleša
dr. Zinka Grbo, dekanja Pravne fakultete v Sarajevu. (Foto: Posnetek zaslona- PF Sarajevo)

Na spletni strani vrhovnega sodišča je čez noč skrivnostno umaknjen življenjepis Branka Masleše s podatki o njegovi izobrazbi in prvih zaposlitvah. Nadomestil ga je nov, ki se začne z letom 2000, ko je postal vrhovni sodnik!

Zakaj dekanja Pravne fakultete v Sarajevu dr. Zinka Grbo krni ugled svoje institucije?

Neverjetno. Zgodba o iskanju diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše se spreminja v resnično farsično tragikomedijo. Služba za stike z javnostjo pod vodstvom Tine Brecelj je iz uradne spletne strani izbrisala vse pomembne funkcije, ki jih je zasedal Branko Masleša v sodstvu. Tako na spletni strani ni več videno, da je diplomiral v Sarajevu leta 1975. V tej bizarni aferi pa se misli potunkati tudi predsednik VS RS Damijan Florjančič, ki bo svojega dolgoletnega sodniškega kolego Maslešo branil do “zadnje kapljice krvi.” Srečo imajo le to, da večinski slovenski mediji in nacionalna RTV Slovenija vsi molčijo kot miške. V nasprotnem primeru bi se po hitrem postopku poslovili od svojih položajev. Ob tem se lahko vprašamo, zakaj sarajevska Pravna fakulteta noče pokazati diplome oz. potrdilo o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše? Zakaj tega preprosto ne naredi dekanje sarajevske pravne fakultete dr. Zinka Gerba in zaključi medijski cirkus okrog iskanja diplome Branka Masleše.

Vrhovni sodnik Branko Masleša, predsednik VS RS Damijan Florjančič, podpredsednik VS RS Miodrag Đorđević in vodja službe stikov z javnostjo, Đorđevićeva izbranka Tina Brecelj se morejo resno zamisliti ob svojih dejanjih v zadnjih dneh.

Četverico je popolnoma zmedlo, da del slovenskih medijev in slovenskih državljanov želi le izvedeti, ali ima Branko Maslešo diplomo. Avtor članka je večkrat poudaril, da Masleša diplomo ima, a po njegovih logičnih zaključkih in uporabi t.i. kmečke pameti nima ustrezne izobrazbe za opravljanje dela vrhovnega sodnika. Vsi dvomi bi se zelo hitro rešili, če bi vrhovni sodnik Branko Masleša pokazal diplomo. Namesto tega se iskanje diplome Masleše spreminja v vedno hujšo tragikomedijo.

Neverjetno, na VS RS so šli celo tako daleč, da so pričeli brisati podatke iz Masleševega opisa na uradni spletni strani VS RS. Avtor je nepričakovano opazil, da so opis na spletni strani drastično spremenili. Nič zato, pridna tviteraška družina novinarja Perša je hitro posredovala dokaz, da so dejansko to storili. Zato si lahko v nadaljevanju preberete zapis, ki je bil na spletni strani VS RS najverjetneje do četrtka, 9.12.2021. Ob tem bodite pozorni na vse funkcije Masleše v njegovi sodniški karieri.

 

Pred njihovo spremembo je na spletni strani VS RS pisalo sledeče:

Branko Masleša, se je rodil v Kopru. Leta 1975 je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Sarejevu. Po diplomi in odsluženem vojaškem roku je do leta 1980 delal kot namestnik javnega tožilca na Občinskem javnem tožilstvu v Sarajevu.

1.4.1980 je bil izvoljen za sodnika na kazenskem oddelku Temeljnega sodišča v Kopru18.10.1984 je bil izvoljen za sodnika Višjega sodišča v Kopru, v stalni sodniški mandat na mesto višjega sodnika istega sodišča pa je bil izvoljen 18.10.1994. Od leta 1994 do 2000 je opravljal funkcijo vodje kazenskega oddelka na Višjem sodišču v Kopru. Kot poročevalec je sodeloval pri odločanju o pritožbah v kazenskih, gospodarskokazenskih in občasno tudi v gospodarskih zadevah.

Vodil je seminarje s področja kazenskega sodstva. V obdobju od 1994 do 1998 je bil član Personalnega sveta. Od začetka informatizacije sodišč v letu 1986 do 1998 je bil zadolžen tudi za računalniško podprto informatizacijo dela Višjega sodišča v Kopru.

 

Od leta 1999 predava na kazenskopravnih šolah za sodnike ter na šolah prekrškovnega prava. Pri izobraževanjih, ki jih je organiziral Center za izobraževanje v pravosodju, je predaval relevantne vsebine iz Zakona o kazenskem postopku kandidatom za sodne izvedence in cenilce.

18.2.2000 je postal vrhovni sodnik na kazenskem oddelku Vrhovnega sodišča. Od leta 2002 do leta 2009 je bil član Personalnega sveta Vrhovnega sodišča, v letih 2008 in 2009 pa tudi predsednik Personalnega sveta  Vrhovnega sodišča. Od leta 2004 je bil namestnik vodje kazenskega oddelka na Vrhovnem sodišču.

Od 2.7.2009 do decembra 2010 je opravljal funkcijo predsednika Sodnega sveta. Od leta 2000 do leta 2002 je bil predsednik Disciplinskega sodišča prve stopnje za sodnike in tožilce, v letih 2003 in 2004 disciplinski tožilec za sodnike in predsednik Disciplinskega sodišča druge stopnje za odvetnike in notarje.

Sodeluje tudi v izpitni komisiji za pravniške izpite kot izpraševalec za področje kazenskega prava, na Centru za izobraževanje v pravosodju pa izvaja kolokvije s kandidati za pravniški državni izpit. Kot vrhovni sodnik kazenskega oddelka opravlja tudi vsebinsko presojo primernosti obrazcev s področja kazenskega in prekrškovnega prava, ki bistveno podpirajo in lajšajo delo vsem sodiščem v državi.

Branko Masleša je sodeloval pri pripravi edinega aktualnega komentarja Zakona o kazenskem postopku, pri pripravi raziskave “Deviacije na Slovenskem pred 100 leti” ter pri projektu materialno kazensko pravo- judikatura slovenskih sodišč. V Zbirki odločb kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča (1999- 2007) je objavljenih več odločb, katerih sodnik poročevalec je bil Branko Masleša, ena je tudi nosilna. Je tudi avtor strokovnih člankov. Od leta 2010 do 2016 je bil predsednik Vrhovnega sodišča RS. Govori angleško.

 

 Opis delovne poti vrhovnega sodnika Branka Masleše pred izbruhom afere iskanje sarajevske diplome. (Foto: Posnetek zaslona- Twitter, Vrhovno sodišče)

Opis delovne poti vrhovnega sodnika Branka Masleše pred izbruhom afere iskanje sarajevske diplome. (Foto: Posnetek zaslona- Twitter, Vrhovno sodišče)

Zdaj pa si oglejte novo napisano vsebino na spletni strani VS RS o Masleši z dne 10.12.2021:

Branko Masleša je od leta 2000 vrhovni sodnik na Kazenskem oddelku Vrhovnega sodišča. Bil je predsednik Vrhovnega sodišča, predsednik Sodnega sveta in predsednik personalnega sveta Vrhovnega sodišča. Vodi in predava na kazenskopravnih sodniških šolah, s prispevki je sodeloval tudi na šolah prekrškovnega prava. Kot namestnik predsednika Državne komisije za pravniške državne izpite sodeluje kot izpraševalec za področje ustavne ureditve, pravosodja in državne uprave ter temeljev ureditve Evropske unije. Je predsednik disciplinskih sodišč druge stopnje za državne tožilce in odvetnike ter član Komisije za pogojne odpuste.

Zaradi izbruha afere iskanje sarajevske diplome Branke Masleše so izbrisali večinoma vse funkcije, ki jih je Masleša zasedal. Tudi letnico sarajevske diplome. (Foto: Posnetek zaslona- Vrhovno sodišče RS)

Zaradi izbruha afere iskanje sarajevske diplome Branke Masleše so izbrisali večinoma vse funkcije, ki jih je Masleša zasedal. Tudi letnico sarajevske diplome. (Foto: Posnetek zaslona- Vrhovno sodišče RS)

 

Zdaj si poglejte to razliko. A ste opazili en podatek, ki manjka v obeh opisih? Zakaj v orginalnem zapisu ob vseh funkcijah Masleše ni napisan podatek, kdaj je naredil pravosodni izpit. Kar je še ena luknja v Maslešivi karieri.

Zakaj dekanja Pravne fakultete v Sarajevu dr. Zinka Grbo skriva diplomo Branke Masleša in krni ugled sarajevske pravne fakultete?

V celotni bizarni pravosodni aferi je čudno, zakaj Pravna fakulteta v Sarajevu enostavno ne pokaže diplome in je ves cirkus okrog Masleše zaključen v sekundi. Ob tem treba izpostaviti vlogo sedanje dekanje pravne fakultete v glavnem mestu BiH dr. Zinke Grbo. Tudi Bosna in Hercegovina si želi, da bi prišla v EU.

dr. Zinka Grbo, dekanja Pravne fakultete v Sarajevu. (Foto: Posnetek zaslona- PF Sarajevo)

dr. Zinka Grbo, dekanja Pravne fakultete v Sarajevu. (Foto: Posnetek zaslona- PF Sarajevo)

Kot predstavnica fakultete, ki vzgaja nove bosanske kadre za vladavino prava v BiH bi s posredovano diplomo Masleše dokazala, da se zaveda vrednot prava v EU. A vse kaže, da so ji veliko bolj bližje vrednote slovenskega sodstva, saj isto skrivajo Masleševo diplomo.

Avtor tega članka je naredil vse po predpisih, da bi pridobil omenjeni dokument, a so raje iz PF Sarajevo poslali zelo nejasen odgovor. Vendar se je avtor kasneje pogovoril z nekaterimi slovenskimi pravniki in sodniki. Le ti so hitro ugotovili, da kljub nejasnemu odgovoru PF Sarajeva je vidno, da je končal Masleša najverjetneje višjo šolo v Sarajevu.

S to izobrazbo pa sploh ni mogel pristopiti k pravosodnemu izpitu, ki ga ni imel navedenega ne v starem kot v novem opisu na spletni strani VS RS. Opravljeni pravosodni izpit pa je eden izmed bistvenih pogojev, da lahko sploh zasedeš funkcijo vrhovnega sodnika v Sloveniji. A dokler ne vidimo originalnega dokumenta, je vse le ugibanje.

Ne glede, da Masleša upa, da se ne bo nihče dokopal do tega dokumenta v tej bitki nekdanji predsednik VS RS ne bo zmagovalec. Nekaj je jasno. Nekomu v Sloveniji bo uspelo pridobiti Masleševo diplomo. Takrat pa bo tudi heca konec.

Luka Perš

 

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Zakaj levica polarizira in MASLEŠA prikriva? - Politiko

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...