Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

EU

Olaf Scholz ni navdušen nad uvedbo sankcij proti Rusiji!

Olaf Scholz
Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: Epa/Twitter)

Z namenom, da bi človek razumel, zakaj nemški kancler Olaf Scholz ni tako navdušen nad uvedbo sankcij proti Rusiji in diverzifikacijo oskrbe Nemčije z energijo, je potrebno pozornost usmeriti v njegove stike z vzhodnonemško komunistično stranko, ko je bil še mlad.

V poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je sovjetsko vodstvo pod BrežnjevomKosiginom in Gromikom izvajalo zelo agresivno, protinatovsko politiko. Leta 1978 so na meji s Poljsko začeli nameščati jedrske rakete SS-20.

Leta 1980 je Ronald Reagan postal predsednik ZDA in se odločil namestiti rakete Pershing in Tomahawk v Zahodni Evropi za boj proti sovjetski grožnji. Takrat sta bila Gerhard Schröder in Olaf Scholz vodji Jusosa, socialistične prostovoljske mladinske organizacije nemške socialdemokratske stranke SPD. Schröder (levo) je bil vodja Jusosa, Scholz (desno) pa njegov namestnik.

Foto: Twitter Visegrad24

Ker je Svobodna nemška mladina (FDJ) trdila, da se “bori za mir”, sta mlada marksista Schröder in Scholz predlagala, da Jusos organizira pohode skupaj s FDJ, da bi “pokazali vse večjo enotnost mladih socialistov proti novim ameriškim raketam srednjega dosega, ki se nameščajo v Evropi”.

Foto: Twitter Visegrad24

Foto: Twitter Visegrad24

Po srečanjih Scholza in Schröderja na visoki ravni z vzhodnonemškimi in sovjetskimi mladinskimi organizacijami je na stotine tisoč mladih začelo leta 1983 demonstrirati proti “popolni podrejenosti Nemčiji ofenzivni strategiji ameriškega globalističnega imperializma”.

Foto: Twitter Visegrad24

Po letu 1989 se je izkazalo, da je “protivojne” proteste močno sponzorirala Sovjetska zveza. Sumi so, da sta Schröder in Scholz takrat začela delati za Sovjete.

Foto: Twitter Visegrad24

Sara Kovač

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...