Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Bivša Jugoslavija

Plenković: V Dalmaciji bomo zaostrili protikoronske ukrepe

Premier Andrej Plenković (Foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković sporoča, da bodo v Dalmaciji zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Notranji minister Davor Božinović je med drugim poudaril, da se bo z začetkom naslednjega tedna poostril nadzor nad prireditvami, ki se jih udeležuje večje število ljudi.

V prejšnjem tednu so na Hrvaškem zabeležili 881 novih okužb s covidom-19, kar je precej več kot tri tedne pred tem, ko so v povprečju zabeležili okrog 500 okužb. Največ okužb so zabeležili v tistih županijah, ki veljajo za priljubljeno turistično destinacijo. Za to območje bo Nacionalni štab civilne zaščite uveljavil dodatne epidemiološke ukrepe, da bi zajezili širjenje okužb. Med drugim bodo tako nadzirali dogodke, kjer se zbere več ljudi in temu primerno virus hitreje kroži naokrog.

Hrvaški minister za notranje zadeve Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je javno zatrdil, da je v pripravi paket najnujnejših ukrepov, ki bodo podrobneje predstavljeni v petek. Poostreni ukrepi, namenjeni rešitvi turistične sezone, bodo v veljavo stopili v ponedeljek.

Za izvedbo prireditev bo potrebno posebno dovoljenje

V pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV je Božinović v sredo po poročanju STA napovedal, da bodo od ponedeljka evropska digitalna covidna potrdila predstavljala pogoj za udeležbo na dogodkih ob obali, ki se jih udeležuje od 50 do 1000 ljudi. Lokalni štabi civilne zaščite pa bodo tisti, ki bodo podajali dovoljenja za  izvedbo prireditev, kamor se uvrščajo veselice in sejmi, ki se te dni organizirajo v številnih obalnih krajih.

Hrvaška, Dalmacija. (Foto: Pixabay)

Doslej so na Hrvaškem z najmanj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili več kot 1,6 milijona polnoletnih državljanov, kar predstavlja približno 48 odstotkov odraslih ljudi. Premier Plenković je danes v izjavi za javnost poudaril, da bodo brezplačno cepljenje omogočali tudi turistom, ki bodo prišli počitnikovat na Hrvaško.

Sara Kovač

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...