Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EU

Poljski premier Morawiecki na pomoč proti migrantom kliče NATO: “Samo besede niso dovolj!”

Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Poljski premier Mateusz Morawiecki meni, da je za razrešitev migrantske krize na poljski meji z Belorusijo potrebno preiti od besed k dejanjem. Iz tega razloga od zveze NATO zahteva konkretne ukrepe, s katerimi bi se lahko soočili z migranti.

“Ni nobenega dvoma, da je stvar ušla z vajeti,” je za poljsko tiskovno agencijo v nedeljo, 14. novembra 2021, priznal poljski premier Mateusz Morawiecki. “Samo besede niso dovolj.”

Morawiecki je razkril, da skupaj z voditelji Latvije in Litve razmišljajo o sprožitvi 4. člena Severnoatlantske pogodbe, s čimer naj bi želeli spodbuditi države članice k ukrepanju glede stanja na poljski vzhodni meji. 4. člen pravi naslednje: “Pogodbenice se bodo med seboj posvetovale, kadar koli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.”

Poljski premier Mateusz Morawiecki obiskal vojake, ki stražijo vzhodno mejo države pred vdorom migrantov. (foto: EPA)

Poljski premier poudarja, da ni dovolj zgolj izraziti zaskrbljenost in besedičiti o predanosti. Potrebna so konkretna dejanja vseh držav članic severnoatlantskega zavezništva. Po poročanju RT je Morawiecki o krizni situaciji na vzhodni poljski meji in s tem tudi zunanji meji EU govoril s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, medtem ko naj bi betežni ameriški predsednik Joe Biden dogajanja opisal kot “provokacije”.

Vzajemne obtožbe o hibridni vojni

Na naslednjem vrhu Evropskega sveta naj bi ravno tako razpravljali o novih sankcijah proti Belorusiji. Govora je tudi o popolnem zaprtju meje z Belorusijo. Po mnenju Morawieckega Minsk in s tem posledično tudi uradna Moskva vodi dezinformacijsko kampanjo proti Poljski. Cilj take kampanje je prikazati Poljsko v negativni luči, zato je poljski premier zahodne medije pozval naj ne nasedajo manipulacijam beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka v zameno za dostop do migrantskih taborov. Pri tem je opozoril na nedavne sporne članke o dogajanju na poljski meji v ameriških medijih in pozval medije naj se za “zanesljive, potrjene informacije” zanašajo na posebej za ta namen zgrajen državni spletni portal.

Na poljski meji se nahaja na tisoče migrantov, večina iz bližnjega vzhoda. EU obtožuje Belorusijo za nastalo krizo, bruseljski aparatčiki pa pozabljajo, da so zadnjo krizo izzvali sami, ko so začeli z vmešavanjem v Belorusko notranjo politiko. Realpolitika je takšna, kakršna je in vsako dejanje ima svoje posledice. Med EU in Belorusijo letijo obtožbe o hibridni vojno. Bruselj obtožuje Minsk, da so sprožili migrantsko krizo, Minsk odgovarja, da Bruselj podpira belorusko opozicijo in s tem želi destabilizirati državo.

Ivan Šokić

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Poljska jasno o “Združenih državah Evrope” Olafa Scholza - Politiko

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...