Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

EU

Predsednica Evropske komisije pozvala k zaostritvi sankcij proti Belorusiji

Predsednica evropske komisije Ursula Von der Leyen. (Foto: epa)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala k zaostritvi sankcij proti Belorusiji, ki po njenih besedah izkorišča migrante v politične namene in je odgovorna za hibridni napad. “Belorusija mora prenehati z ogrožanjem človeških življenj,” je poudarila.

Države članice pozivam k sprejetju razširjenega režima sankcij proti beloruskim oblastem, ki so odgovorne za ta hibridni napad,” je v izjavi sporočila predsednica Evropske komisije. Med drugim bi lahko uvedli sankcije tudi proti letalskim družbam tretjih držav, je pojasnila. Želimo preprečiti humanitarno krizo in zagotoviti varno vrnitev prebežnikov, je dodala.

Von der Leynova je danes o tem, s kakšnimi ukrepi lahko EU pri soočanju z migrantsko krizo podpre prizadete članice, po telefonu govorila s premierji Poljske, Litve in Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingrido Šimonyte in Artursom Krišjanisom Karinšom. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas bo v prihodnjih dneh obiskal države, od koder prihajajo migranti, in tranzitne države, da bi tako preprečil, da bi še drugi padli v past, ki so jo pripravile beloruske oblasti, je še sporočila von der Leynova.

Ilegalci na poljsko-beloruski meji. (Foto: epa)

Iz Belorusije je danes na mejo s Poljsko prišlo na stotine migrantov, ki so skušali prestopiti zunanjo mejo EU, so sporočile poljske oblasti. Poljske varnostne sile so jim to preprečile, piše STA. Poljska je poleg Litve ter v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU.

Peter Truden

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...