Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Robert Golob bi ukinil Novo24TV!?

Robert Golob
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

Ključna stvar je, da spravimo sovraštvo ven iz javnega prostora in da medije, ki so strankarski in s kapitalom neznanega izvora, enostavno ukinemo,” je zagrozil elektrooligarh in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob na včerajšnjem soočenju strank na Trgu republike v Ljubljani.

Robert Golob: S tem je praktično dejal, da bi ukinil medijski pluralizem in svobodo govora drugače mislečih.

Zanimivo pa je, da še pred časom ni imel težav z Nova24TV, pojavil se je namreč kot gost na Tema dneva z voditeljem Luko Svetino.

Kakorkoli, glede na to, da je Golob naznanil ukinitev medijev “s kapitalom neznanega izvora” se poraja vprašanje, če je imel morda tukaj v mislih tudi ukinitev portala Necenzurirano?

Vse odkar Robert Golob ni dobil novega mandata na GEN-i, naokoli “maha” s propagando o boju proti fašizmu in kako bi ga bilo treba v Sloveniji izkoreniniti.

Njegov včerajšnji nastop na Trgu republike, ki ga je pripravila “neodvisna” iniciativa Glas ljudstva, pa je šel še mnogo dlje.

V izjavi je namreč povedal, da lahko ob njegovem morebitnem prevzemu oblasti pričakujemo spremembo zakona o RTV Slovenija in zakon, ki bo ukinil vse medije, ki se ne bodo strinjali z njihovo politiko.

Goloba je verjetno zmotilo to, da se o njem ne poroča kot odrešitelju Slovenije, ampak kot nekom, ki ni posloval popolnoma transparentno.

 

Na ljubljanskem Trgu republike je civilna iniciativa Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in iniciativ z izrazito političnimi cilji, organizirala predvolilno soočenje pod dežniki. Soočenja so se udeležili Jerca Korče iz LMŠ-ja, predsednica SD-ja Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SAB-a Alenka Bratušek, predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič, predsednik Gibanja Svoboda Robert GolobJasmina Jerant iz

Vesna zelene stranke, Radko Stojiljkovič iz Piratske stranke Slovenije ter predsednik Naše prihodnosti Ivan Gale, ki je zagovarjal tudi stališča Dobre države, s katero na volitvah nastopajo na skupni listi.

Na zborovanju so bile prisotne zgolj stranke, ki se že tradicionalno povezujejo z določenimi NVO-ji in protivladnimi aktivisti.

Na tribunah, ki so jih postavili na Trgu republike, so predstavniki strank najprej odgovarjali na tri sklope vprašanj.

Prvi sklop vprašanj so zastavile organizacije, ki so del iniciative, drugi sklop vprašanj so v iniciativi prejeli po spletu, v tretjem sklopu pa so odgovarjali na vprašanja občinstva.

Na nekatera vprašanja so predstavniki strank odgovarjali z loparčki, na katerih so bili odgovori da in ne.

Vsak udeleženec soočenja je imel na voljo po dve repliki. Na vprašanje so morali odgovoriti v 45 sekundah, na potek časa pa jih je opozarjal kolesarski zvonček, poroča RTV.

Foto: posnetek zaslona Facebook

Predstavniki strank so bili soglasni, da bodo odstranili vse ograje na meji, da si bodo prizadevali zapreti Termoelektrarno Šoštanj do leta 2030, da se v zdravstvu prepove t. i. dvoživke, da bodo sprožili neodvisni reviziji glede oglaševanja v medijih v lasti političnih strank in glede postopkov v domovih za starejše v času epidemije covida-19 ter da bi izključili funkcionarja iz svojih vrst, če bi ta žalil novinarje.

Enotno so tudi podprli oploditev samskih žensk in večjo obdavčitev kapitala. Nekoliko manj so strinjali z ukrepom odkupa javnih najemnih stanovanj, ukrep so podprli Golob, Gale in Bratuškova, Stojiljkovič in Korčetova, z njim pa se niso strinjali Fajonova, Jasnič in Mesec.

Bodo zahtevali vračilo denarja, ki so ga ljudje prejeli med epidemijo?

Vprašanja, med njimi tudi provokativna, so strankam med drugim zastavljali Tea JarcJaša Jenull in Filip Dobranić – Muki. Fajonovi so zastavili vprašanje, zakaj predsednika republike Boruta Pahorja zaradi nedejavnosti in podpore aktualni vladi še niso izključili iz stranke. Fajonova je odgovorila, da Pahor ni več član SD-ja in da je tudi sama razočarana nad delovanjem predsednika.

Golob je napovedal, da prvo stvar, ki jo bodo izpeljali, je uveljavitev zakona, ki ga pripravlja Inštitut 8. marec, “o odpravi vseh škodljivih posledic te vlade”.

 

Poleg tega je Golob napovedal tudi zakon o RTV in zakon o medijih. Menil je, da je ključna stvar, da spravimo sovraštvo iz javnega prostora in da medije, ki so strankarski in s kapitalom neznanega izvora, enostavno ukinejo.

Te izjave so se očitno nanašale na Nova24TV, ki je do njega kritična. Če pride Golob na oblast, to pomeni ukinitev medijskega pluralizma v Sloveniji, s tem pa bo poteptana tudi pravica do svobode govora drugače mislečih.

Golob si torej zamišlja, da bi bila Slovenija prihodnosti država, kjer je dovoljeno misliti in govoriti le tisto, kar je v skladu z vladajočo oblastjo!? Kot da bi se vrnili nazaj v neke bolj turobne čase.

Sara Kovač

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...