Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Ukrajina

Ukrajinske oblasti : V okolici Kijeva našli več kot 1200 novih trupel civilistov?

Ukrajinske oblasti 
V okolici Kijeva našli več kot 1200 trupel (foto: epa)

Ukrajinske oblasti  so navedle, da so v širšem območju okrog Kijeva odkrili več kot 1200 novih trupel civilistov, medtem ko vzhodu države že grozijo novi obsežni spopadi, poroča STA.

Močno obstreljevanje se je v vzhodnih regijah države nadaljevalo ves konec tedna, kar je povečalo število žrtev šest tednov po spopadu.

ZN so v nedeljo sporočili, da je bilo v Ukrajini doslej zabeleženih 4.232 civilnih žrtev, od tega 1.793 ubitih in 2.439 ranjenih.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je ob tem potrdila, da so samo okrog Kijeva našli novih 1222 trupel.

Oblasti naj bi trenutno preučevale 5600 primerov domnevnih vojnih zločinov, ki naj bi jih zakrivile ruske sile od začetka invazije, identificirati pa jim je uspelo več kot 500 domnevnih vojnih zločincev, med katerimi so tudi višji predstavniki ruske vojske.

Ob tem je Venediktova poudarila, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da se proti omenjenim zločinom proti človeštvu borijo.

Vzhod države še vedno pod spopadi

Na vzhodu države se spopadi medtem nadaljujejo, STA je pri tem navedla tiskovno agencijo AFP, ki je poročala o najmanj dveh novih smrtnih žrtev, vsa ta agresija nad civilisti pa je po besedah regionalnega guvernerja Olega Sinegubovega jeza Rusov, ki na frontah izgubljajo.

Ukrajinske oblasti s predsednikom Volodimirjem Zelenskim na čelu pri tem opozarjajo na obsežnejše operacije na vzhodu države, zatrjujejo pa, da bodo nanje pripravljeni.

Ukrajinske oblasti so opozorile tudi, da nameravajo ruske sile nadaljevati napade na transportno infrastrukturo, da bi s tem otežile pretok surovin po državi.

Poleg tega naj bi Rusija pripravljala provokacije na območju proruske separatistične regije Pridnjestrska republika v Moldaviji, za kar bi nato okrivila Ukrajino.

Ljudje bežijo iz mest, nadaljuje se tudi evakuacija

Guverner Luganska Sergij Gaida je po poročanju STA podal informacijo, da na dan območje zapusti od 2500 do 2700 ljudi, okoli 20 do 25 odstotkov prebivalstva pa ostaja tam.

Po informacijah o morebitnih prihodnjih spopadih številni še vedno skušajo zbežati, ukrajinske oblasti in zdravniško osebje pa še vedno s skupnimi močmi evakuirajo in nudijo pomoč vsem, med drugim naj bi z območja so med drugim rešili okoli 50 ranjenih in starejših pacientov, ki so jih na varno ob podpori

Zdravnikov brez meja odpeljali s posebnim bolniškim vlakom ta konec tedna.

Podpredsednica vlade Irina Vereščuk je sporočila, da oblasti načrtujejo devet humanitarnih koridorjev, po katerih bi lahko ljudje z zasebnimi prevozi zapustili vzhod in jug države, je sporočila podpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Bitka za Mariupolj še traja

Pristaniško mesto Mariupolj je še vedno oblegano, ruske sile pa naj bi po poročanju ruske agencije Tass zavzele že 80 odstotkov tamkajšnjega pristanišča, Velika Britanija pa svari pred uporabo fosfornega streliva, ki naj bi ga Rusija že uporabila na območju Donecka, poroča STA. Ukrajinski generalštab je po poročanju STA podal informacijo o uspešnem uničenju petih ruskih tankov in več oklepnikov, ruske sile pa naj bi od začetka spopadov izgubile okoli 19.500 pripadnikov.

Kot smo že poročali, je na trhlih tleh tudi Ukrajinsko gospodarstvo, katerega škoda po navedbah namestnika ukrajinskega ministra za gospodarstvo doslej po ocenah znaša 1000 milijard dolarjev.
Svetovalec Ukrajinskega predsednika Oleksej Arestovič je prepričan, da se napetosti med Rusijo in Ukrajino ne bodo končale niti z menjavo oblasti, saj meni, da Rusija stremi in sledi novi obliki imperija, kar pa po njegovem mnenju v naslednjih desetletij pomeni še nekaj vojn.

 

Tanja Brkić

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...