Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politika

Urška Klakočar Zupančič se že aktivno pripravlja na kadrovanje

Urška Klakočar Zupančič
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Foto: STA)

V državnem zboru že “sistematizirajo” in pripravljajo nova delovna mesta – po Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora bo tako predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič imela kar dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa se bo preimenoval v vodjo pisarne. Nazivi in izrazoslovje so seveda pomemben del kadriranja – kateremu se pri Robertu Golobu, prosto po večinskih medijih, sicer reče sistematizacija.

Pred dnevi smo že pisali o tem, da se – sodeč po pisanju večinskih medijev – kadrovanju Roberta Goloba reče sistematizacija, medem ko je pri Janezu Janši to seveda kadrovski cunami oziroma brutalno kadrovanje. Golob je menjavo kadra napovedal v praktično vseh možnih resorjih, med drugim v vodstvu policije, vojski, NPU-ju in v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji ter celo tam, kjer kadrovanja do sedaj niti niso bila v navadi. Že takoj po volitvah je poudaril, da bo “škodljive posledice” prejšnje vlade čim prej odpravil, hkrati pa tudi vsa “škodljiva kadrovanja”. Po domače povedano, svobodnjaki so že takoj na začetku pripravili listo za odstrel, glede na dosedanjo izbiro pa lahko sklepamo, da tudi pri nadaljnjem kadrovanju strokovnost ne bo ravno na visokem mestu med kvalifikacijami za delovno mesto.

V pripravah na svojo “sistematizacijo” so tudi že pripravili “Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora”. V okviru tega Pravilnika o spremembah so v kabinetu predsednika državnega zbora sistematizirali nekaj novih delovnih mest – predsednik oziroma predsednica državnega zbora bo očitno odslej imela kar dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa bo deležen bolj prestižnega naziva, vodja pisarne predsednika/ce državnega zbora. Pravilnik je podpisala generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar – ki si po navedbah Požareporta menda ni več želela ostati na tej funkciji. Vendar pa se želja Urške Klakočar Zupančič, da bi generalni sekretar postal Robert Pavšič žal ni uresničila, tretjega kandidata pa bojda niso uspeli najti.

Pavšič naj bi prevzel vodenje kabineta – so posebej zanj pripravili prestižnejši naziv?

V sistematizaciji novih delovnih mest sicer ni zapisano, ali bodo morali kandidati prestati tudi Gallupov test, ki ga je Golob dal vsem svojim poslancem – menda so ga prav vsi “opravili”. Gre sicer za test, ki se uporablja v podjetjih in gospodarskih družbah – meri namreč vrednote in zavzetost zaposlenih. “Gallupov test da informacijo o tem, kaj je v nas dobrega, pokaže, katere so naše najmočnejše značilnosti oziroma vrednote, na katerih področjih si najboljši, na katerih pa manj dober. Tako je gotovo lažje sestaviti učinkovite ekipe in se izogibati morebitnim konfliktom,” je za Delo pojasnila predsednica državnega zbora Klakočar Zupančičeva.

Od kandidata se pričakuje, da izbere stavek, ki najbolj odraža njegove misli ali občutke – po testu pa rezultati kandidata razkrijejo njegovih pet najboljših prednosti. V te lastnosti so na primer vključeni empatija, analitičnost, prilagodljivost in discipliniranost. “Te ocene so samo sredstvo za preverjanje, ali se vaše osebnostne lastnosti ujemajo z vizijo bodočega delodajalca in delovno vlogo,” najdemo pojasnilo na spletu – katere osebnostne lastnosti se ujemajo z vizijo “bodočega delodajalca”, pa najbolje ve Golob.

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...