Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ZDA

Ustanovitelj Facebooka le priznal: Cenzurirali smo zgodbo in tako pomagali Bidnu do zmage

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je priznal, da je vplival na izid ameriških volitev, ko je Facebook (enako kot Twitter) cenzuriral zgodbo o odkriti vsebini na prenosnem računalniku Hunterja Bidna, sina ameriškega predsednika.

Pri tem se je izgovoril na FBI, ki naj bi Facebook opozoril, da se pripravlja ruska propagandna akcija, vendar je glede na njegovo financiranje povečanja volilne udeležbe v tem času jasno, da to ne drži. FBI od Facebooka ni zahteval ničesar, Facebook pa je tako z moderacijo novic aktivno pomagal demokratom pri volitvah. 

Mark Zuckerberg je priznal, da je Facebook en teden algoritemsko cenzuriral zgodbo o prenosniku Hunterja Bidna. To je priznal v podkastu “Izkušnja z Joejem Roganom“. Zuckerberg je dejal, da je to storil po splošni zahtevi Zveznega preiskovalnega urada (FBI) za omejitev napačnih informacij o volitvah, vendar mu sodeč po samem dialogu ni verjel niti voditelj podkasta, v katerem je nastopil Zuckerberg, niti gledalci, ki so kasneje komentirali zadevo na Twitterju.

 

Po besedah ​​ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga, ki je nastopil v enem najbolj gledanih podkastov z voditeljem Joejem Roganom, je priznal, da je Facebook namerno prikrival in cenzuriral zgodbo o vsebini prenosnega računalnika Hunterja Bidna, sina ameriškega predsednika.

To naj bi storil po navodilih FBI, vendar ga njegovo bore skromno pojasnilo in govorica telesa izdajata. FBI od Facebooka tega ni zahteval, sploh pa ni težko verjeti, da je bila cenzura tako pomembnih podatkov v času volitev zelo resnična, sploh če vemo, da sta dve neprofitni organizaciji, ki ju financira Zuckerberg in njegovi prijatelji, za potrebe povečanja volilne udeležbe na ameriških predsedniških volitvah leta 2020 zapravili kar 419,5 milijona dolarjev, kar je poleg cenzure zagotovilo zmago Joeja Bidnahttps://www.youtube.com/watch?v=BN3PIGLDscQ.

Joe Rogan pritisnil na Marka Zuckerberga, ki je le priznal. (Foto: zajem zaslona)

Zuckerbergov stavek “mislim, da je FBI prišel k nam in nam povedal, da naj bomo previdni”, je zvenel popolnoma neverjeten, sploh glede na dejstvo, da govori o največji cenzuri tega obdobja. Po intervjuju so se na Twitterju oglasili tudi gledalci intervjuja, ki njegovi zgodbi o zahtevi FBI niso nasedli. “Celoten intervju je poln laži, Roganu mora biti jasno, da laže svojemu 11-milijonskemu občinstvu.”, se je glasil eden od mnogih podobnih komentarjev, medtem, ko bil komentar enega uporabnika: “FBI je Facebooku sporočil, da je zgodba o prenosniku Hunterja Bidna ruska dezinformacija. Tri tedne pred volitvami. Tako pravi Mark Zuckerberg. In vendar je ‘zločin’ reči, da so bile volitve leta 2020 prirejene. Kakšna šala.”

 

Medtem, ko je Twitter zgodbo popolnoma cenzuriral, naj bi jo Facebook omejil, da ne bi dosegala večjega občinstva. Pod pritiskom Rogana je Zuckerberg priznal, da je zgodba o cenzuri le resnična. Tako Facebook kot Twitter sta se soočala s poostrenim nadzorom republikancev in konservativcev zaradi zakrivanja novic o e-poštnih sporočilih, vzetih iz prenosnega računalnika Hunterja Bidna, sploh ko so o tem poročale večje časopisne hiše.

Hunter in Joe Biden (Posnetek zaslona: Youtube)

Zgodbe o Bidnovem prenosniku, o katerih je sprva poročal New York Post, so namreč poleg ostalih zadev razkrile tudi dejstva o tem, da je Biden v svoji politični karieri marsikdaj zaslužil tudi na “kontroverzen”, celo nepošten način. Večina korporativnega tiska je enostavno “prezrla” zgodbo Hunterja Bidna, pri čemer je CNN potreboval skoraj leto in pol, da je priznal, da je “prenosni računalnik iz pekla” legitimen. Na prenosniku so bile med drugim shranjene fotografije, ki dokazujejo, da je imel sin ameriškega predsednika hude težave z drogo.

Tanja Brkić

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...