Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Ustavni pravnik dr. JURIJ TOPLAK pritrdil vsem dejstvom afere diploma Branka Masleše

dr.Jurij Toplak
Foto: STA

Ustavni pravnik dr. JURIJ TOPLAK pritrdil vsem dejstvom afere diploma

Ministrstvo za pravosodje si z zapisom, da “dvome iz medijev spremljamo v okviru svojih pristojnosti,” v javnosti v čudni vlogi, ker so vseeno resorno ministrstvo, objektivno odgovorno za pravosodje

Naš spletni medij prava.si z novinarjem Lukom Peršem sodi med peščico slovenskih medijev, ki so se temeljito lotili odstiranja ozadja afere diploma PF Sarajevo vrhovnega sodnika Branka Masleše. Poslanih je bila kopica vprašanj z zahtevo po podatkih, ki so javnega značaja na Vrhovno sodišče, sodni svet, na Pravno Fakulteto v Sarajevu, tudi informacijsko pooblaščenko smo prosili za pomoč. Najprej smo bili od vrhovnega sodišča deležni grožnje s tožbo, kar nas seveda ni ustavilo.

 Kopija overjene diplome iz leta 1977. Na hrbtni strani so vidni podpisi in pečat pristojnega organa. (Foto: Bralec #Prava)

Kopija overjene diplome iz leta 1977. Na hrbtni strani so vidni podpisi in pečat pristojnega organa. (Foto: Bralec #Prava)

 

 

Zadnje dogajanje na Sodnem svetu le potrjuje, da vrana vrani ne izkljuje oči. S sporočilom za javnost po včerajšnji seji, so to le potrdili, hkrati pa okrcali VS, kar se načina komunikacije z  javnostjo na twitter računu tiče.

“Sodni svet v okviru skrbi za javni ugled sodstva skladno s prvim odstavkom 2. člena Zakona o sodnem svetu (ZSSve) poudarja pomen načela transparentnosti delovanja sodstva, v okviru katerega je sodna uprava dolžna posredovati zainteresirani javnosti vse pomembne informacije o dejstvih, ki se nanašajo na opravljanje sodniške funkcije. Način komunikacije sodne uprave Vrhovnega sodišča RS v objavi na Twitter računu z dne 6. 12. 2021 Sodni svet ocenjuje kot neustrezen in neprimeren.

 

“Objava podatkov o vseh sodnikih bi prispevala k povrnitvi zaupanja,” je za spletni portal siol.net izjavil dr. Jurij Toplak, ustavni pravnik in profesor na mariborski univerzi Alma Mater Europaea. “Zaupanje v pravosodje je ključen element pravne države. K povrnitvi zaupanja bi sodstvo prispevalo, če bi objavilo osnovne podatke o vseh sodnikih, vključno z letnicami rojstva, diplome in pravosodnega izpita ter nazivom fakultete in naslovom diplomske naloge pri tistih, ki so jo napisali,” je za siol.net izjavil Toplak.

“Več kot državljani vedo o predstavnikih oblasti in posameznikih, ki odločajo v imenu ljudstva, več bo lahko zaupanja. V mnogih državah se lahko državljani seznanijo z življenjepisi in fotografijami sodnikov, podobno kot ministrov in poslancev. Tudi ustavno sodišče je objavilo življenjepise in fotografije ustavnih sodnikov, redna sodišča tega niso storila,” je opozoril dr. Jurij Toplak.

Tako kot naš medij prava.si, so tudi pri siol.net vprašanja posredovali na številne naslove, tudi na Ministrstvo za pravosodje. Njihov odziv je več kot čuden. Kot, da se ministrstva in ministra Dikaučiča zadeve okrog afere diploma Branka Masleše ne tiče? Vsaj njihov prvi odziv na novinarska vprašanja je tak: “Dvome iz medijev spremljamo v okviru svojih pristojnosti.”

Take izjave se resorno in za dogajanja objektivno odgovorno ministrstvo ne bi smelo znebiti nikoli in nikdar.

 

Afere diploma Branka Masleše še zdaleč ni konec. Tudi mi čakamo na odgovore iz Sarajeva ozirom BiH, ki so javnosti najmanj dostopna, ozadja namreč. O tem smo in še bomo pisali!

 

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...