Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

EU

V Franciji protestnik zaradi uničenja Macronovega portreta obsojen na zapor

Twitter

Medtem ko v Sloveniji grožnje s smrtjo in vandalizem odgovorni varnostni organi ignorirajo, je v Franciji človek brez kartoteke, zato ker je uničil portret francoskega predsednika, obsojen na zapor in ožigosan za kriminalca. Dogodek se je pripetil med protestom proti obveznemu cepljenju. 

Sodišče je obsodilo 52-letnika na pogojno zaporno kazen, ker je uničil portret francoskega predsednika Emmanuela Macrona v mestni hiši. Šlo je za protest, ki je potekal v soboto proti tako rekoč obveznemu cepljenju, ki naj bi bilo uveljavljeno prek cepilnega potnega lista za covid-19, ki je v Franciji znan kot zdravstvena izkaznica, poroča Breitbart

 

Protestnik je pripadal skupini ljudi, ki je vdrla v mestno hišo Poitiers, ostranila uradni portret francoskega predsednika, ga raztrgala in odvrgla čez balkon. Videoposnetek dogodka se je pozneje razširil po družbenih omrežjih. Ko je bil storilec kaznivega dejanja soočen z videoposnetkom, je priznal, da je portret raztrgal in ga vrgel z balkona ter pristavil, da svoje ravnanje obžaluje. Gre za človeka, ki v svoji kartoteki nima predhodnih kriminalnih dejanj.

Kljukasti križi, ministrstvo za kulturo. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Kot je na sodišču še dejal, ga je prevzelo razpoloženje množice, obenem pa je bil razočaran zaradi preteklega leta in zaradi ideje, da ne bo smel obiskati restavracije brez zdravstvene izkaznice. Potem ko je bil spoznan za krivega – da je ukradel portret, ga je sodišče obsodilo na 15 dni zaporne kazni in pet let pogojne zaporne kazni. Kazen bo zabeležena v kazenski evidenci.

Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: sta, Nova24TV)

V Sloveniji smo videli že vse mogoče, le sankcij bolj malo. Pred časom so protivladni protestniki denimo kamenjali lutko premierja Janeza Janše in zažgali upodobitev notranjega ministra Aleša Hojsa. Nekatere kamere so storilce celo zalotile pri risanju svastik na poslopju kulturnega ministrstva, denimo ultralevičarja Vuka Čosića. Spomnimo se tudi akcije “pljuni in se nasmehni”, v sklopu katere je bil popljuvan in deležen groženj vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za boj proti covid-19 dr. Mateja Logar. (Foto: Facebook)

Ena glavnih podpornic akcije je bila aktivistka Anica Bidar. Obenem je še pozivala k obešanju poslancev. Spomnimo tudi na grožnje s sekanjem glav Janševi družini.

Domen Mezeg

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...