Quantcast
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politika

Vlade ne podpirata že skoraj dve tretjini ljudi

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Čeprav so prejšnji teden rezultati julijske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, pokazali, da je delež nezadovoljnih z vlado v enem samem mesecu narasel za 70 odstotkov, strm padec priljubljenosti pa je zabeležil tudi sam premier Robert Golob, to očitno “čudežno” ne vpliva na priljubljenost vladajočega Gibanja Svoboda.

Videti je, da so se angažirali za reševanje padlega vojaka Goloba, ki tone iz blamaže v blamažo, saj so mu namerili komično visoko podporo.

Rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za Večer in Dnevnik nedavno izvedla Ninamedia, razkrivajo, da Gibanje Svoboda uživa 42,8 odstotka glasov, največja opozicijska stranka SDS pa 28,7 odstotka glasov. 10,2 odstotka glasov stranko NSi uvršča na tretjo mesto, sledita pa koalicijski stranki SD  7,1 s odstotka glasov in Levica s 6,6 odstotka glasov.

Medtem ko primerjalno gledano podpora stranki SD ostaja enaka, je mogoče videti, da je vsem strankam razen Levici Luke Mesca podpora narasla. Glede na to, da je podpora vladi vidno upadla, je še posebej nenavadno, da je mogoče pri stranki Gibanju Svoboda videti porast s 40,6 odstotka na 42,8 odstotka. Predsednik vlade Robert Golob si je namreč v času draginje privoščil pravcati debakel z gorivi in žiti. Vse skupaj pa je prejšnji teden okronal še z modrovanjem o “naravnih” zdravilih zoper covid.

Vir: Siol

Da imamo val poleti, je dobro, saj imamo na voljo dve naravni zdravili: sonce in D-vitamin in morsko slano vodo. Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je izjava premierja, ki je začudila marsikoga. Konec koncev smo priča petemu valu epidemije in od premierja, čigar besede imajo že na račun funkcije dodatno težo, se ne pričakuje, da deli zdravstvene nasvete, ki so povsem v navzkrižju z mnenjem stroke. Slednja je dala vedeti, da se s takšnimi nasveti niti približno ne strinja. V primeru okužbe NIJZ svetuje samoizolacijo, da se širjenje virusa čim bolj zameji, ne pa odhod na morje!?

Če nedavno anketo Ninamedie primerjamo z anketo Mediane za Delo z dne 10. julija, lahko vidimo, da je Mediana vsem strankam namerila nižjo podporo kot Nimamedia.

Gibanju Svoboda so tako namerili 37,6 odstotka glasov. Izjemo predstavlja le stranka SD, ki ji je Mediana namerila 8,7 odstotka glasov, s čimer je ta prehitela stranko NSi. Zadnja javnomnenjska anketa Parsifala iz meseca junija je pokazala, da je po volitvah opazen dvig podpore stranki SDS. Največ volivcev je svojo podporo namenilo Gibanju Svoboda (30,3 odstotka glasov). Med tistimi, ki bi se zagotovo udeležili volitev, je opozicijska stranka NSi prehitela koalicijsko stranko SD. Anketa Parsifala pa je že v obdobju od 22. do 24. junija nakazala, da je bila podpora vladi medijsko napihnjena. 54,5 odstotka vprašanih je namreč tedaj zatrdilo, da vlado podpira.

Tedaj je politični analitik in odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić pravilno napovedal, da Parsifalova anketa še ni zabeležila nezadovoljstva, ki bo posledica naglih podražitev. Delež nezadovoljnih z vlado v enem samem mesecu je namreč po podatkih Mediane za Delo narasel za 70 odstotkov.

Vir: Siol

Vir: Parsifal

Golob zavit v medijski kokon

Pumpanje priljubljenosti vladi sicer na vsakodnevni ravni izvajajo osrednji mediji. Kot poudarja politični analitik dr. Matevž Tomšič, je Robert Golob (in z njim vsa vlada) še vedno v nekakšnem kokonu medijske zaščite, tako kot je bila pred volitvami. Največjih vladnih spodrsljajev mediji niso kritično izpostavili. “Zdi se, da osrednji mediji o spornih dejanjih vladajoče koalicije, njihovi vsebini, okoliščinah in potencialnih posledicah sploh ne poročajo. Poročajo samo o interpretacijah teh dejanj – in to s strani samih protagonistov. Namesto analiz dogajanja spremljamo (samo)apologijo oblastnikov.” Ker pa so nespretno izvedene podražitve bencina, ki ga je ponekod zmanjkalo za več dni, in neučinkovito ukrepanje zoper energetsko in prehransko draginjo ljudje občutili na lastni koži, povzdigovanje v nebo na papirju nima tolikšnega učinka, kot bi ga imelo sicer.

Za Mediano je značilno, da vedno zazna nenavadno visoko podporo Piratom, ki je drugi sploh ne zaznajo. Za Ninamedio pa je v navadi, da vedno precenjuje SD in Levico. Ker tokrat ni tako, je mogoče sklepati, da očitno stavijo na novega paradnega konja v podobi Gibanja Svoboda, Roberta Goloba. Ker pa zaradi blamaž, ki jim pri Golobu ni vedeti konca, nezadovoljstvo nad vlado raste (že skoraj dve dve tretjini ljudi vlade ne podpira), je tako visoka podpora, ki jo Ninamedia in Mediana namenjata Golobu, naravnost komična. Kot kaže, so se odločili za reševanje padlega vojaka Goloba, pri tem pa pozabili, da si s takimi meritvami povsem zbijajo kredibilnost.

Sara Kovač

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...