Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Zahod podpira prepoved tekmovanja ruskim in beloruskim športnikom na olimpijskih igrah – kaj pa Slovenija?

prepoved tekmovanja ruskim in beloruskim športnikom
Se bo slovenska vlada distancirala od ruskega pobijanja ukrajinskih športnikov in njihovih trenerjev s podporo prepovedi nastopanja ruskim in beloruskim športnikom na olimpijskih igrah? (Foto: STA)

Kar se tiče ruskega vprašanja želi slovenska vlada  že od začetka mandata kot kak cirkuški akrobat na vrvi držati zelo občutljivo ravnotežje med tem kaj pove zahodnim politikom in kaj od njih pričakujejo rusofilni strici, ki so jo ustvarili. Deklarativno smo trdno zavezani podpori Ukrajini, na drugi strani pa na plano prihaja cel kup nekonsistentnosti, ki kažejo, da naša vlada na tiho mežika tako Moskvi, kot Moskvi naklonjenim ideologom v Sloveniji.

Še ena takšna je prišla na plano pred kratkim.

35 držav, vključno z ZDA, Nemčijo, Francijo, Britanijo in Japonsko (se pravi večina razvitega sveta), se zavzema za to, da bi ruskim in beloruskim atletom prepovedali nastope na zimskih olimpijskih igrah leta 2024, kot je povedal litvanski minister za šport, v okviru iniciative “teroristi nimajo kaj iskati na olimpijskih igrah“. A glej ga zlomka – na tem seznamu zopet ni Slovenije!

V ruskih napadih umrlo 228 ukrajinskih športnikov in trenerjev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je udeležil spletnega srečanja, ki se ga je udeležilo 35 ministrov, da bi razpravljali o pozivu k prepovedi, pri čemer je poudaril, da je zaradi ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih športnikov in trenerjev. “Če obstaja olimpijski šport z uboji in raketnimi napadi, veste, katera reprezentanca bi zasedla prvo mesto,” je dejal ministrom.

Britanska ministrica za šport Lucy Frazer je na Twitterju zapisala, da je bilo srečanje zelo produktivno. “Zelo jasno sem izrazila stališče Združenega kraljestva: dokler Putin nadaljuje svojo barbarsko vojno, Rusija in Belorusija ne smeta biti zastopani na olimpijskih igrah,” je zapisala.

Zaradi ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih športnikov in trenerjev. (Foto: epa)

Srečanja se je udeležil tudi Lee Satterfield, pomočnik državnega sekretarja, ki vodi Urad za izobraževanje in kulturo Ministrstva za zunanje zadeve ZDA. “Pomočnik državnega sekretarja je izpostavil, da se bodo države še naprej pridružile veliki skupnosti narodov v naši neomajni podpori prebivalcem Ukrajine in Rusko federacijo smatrale odgovorno za njeno brutalno in barbarsko vojno proti Ukrajini, pa tudi za sokrivec Lukašenkovega režima v Belorusija,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

“Še naprej se bomo posvetovali z našim neodvisnim nacionalnim olimpijskim komitejem – olimpijskim in paraolimpijskim komitejem ZDA – o naslednjih korakih in se veselimo večje jasnosti s strani MOK glede njihove predlagane politike do Rusije in Belorusije.”

Ob divjanju vojne v Ukrajini so baltske države, nordijske države, Češka in Poljska pozvale mednarodne športne organe, naj ruskim in beloruskim športnikom prepovejo nastop na olimpijskih igrah.

Vemo, da je 70 odstotkov ruskih športnikov vojakov. Menim, da je nesprejemljivo, da taki ljudje sodelujejo na olimpijskih igrah v trenutni situaciji, ko jim poštena igra očitno nič ne pomeni,” je po srečanju čeških predstavnikov MOK dejal češki zunanjih ministrov Jan Lipavsky dejal.

Kaj pa Slovenija?
Nobenih znakov ni, da bi se Slovenija pobudi pridružila. Smo pa zato na ministrstvo za zunanje zadeve in Olimpijski komite Slovenije naslovili sledeča vprašanja:

    • Kot veste se je oblikovala koalicija 35 držav (med njimi ves zahodni svet – tudi države t. i. “jedrne Evrope, za katero ste se zavezali, da se ji boste približevali), ki pozivajo k prepovedi ruskih in beloruskih športnikov iz Olimpijskih iger. Argumenti držav so, da je velika večina ruskih športnikov tudi poklicnih vojakov in da aktivno podpirajo rusko agresijo na Ukrajino. Se bo Slovenija pridružila rastočemu seznamu držav
    • Če tega Slovenija ne namerava storiti, kakšni so argumenti proti takšni odločitvi in kako komentirate očitke, da se tako oddaljujemo zahodnim zaveznikom in predvsem jedrni Evropi, približujemo pa Ruski federaciji in Belorusiji?

 

Odgovore bomo objavili, ko jih dobimo. Spomnimo pa, da to ni prva poteza, ki Slovenijo potiska bolj v naročje Moskve in Minska, kot pa Bruslja in Washingtona. Zunanja ministrica Tanja Fajon je postala zvezda ruskih medijev, ko je pozvala “k miru” (med vrsticami: tako, da se Ukrajina preda). Prav tako se je predsednik vlade Robert Golob zagovoril, da se na žalost obe strani pripravljata na nadaljnje spopade in s tem izenačil napadeno Ukrajino in agresorsko Rusijo (v skladu s Kučanovo doktrino “krivi sta obe strani”).

Ministrica za zunanje zadeve Tanjo Fajon in predsednik vlade Robertom Golobom se tiho obračata proti Moskvi (Foto: STA)

Prav tako ne gre pozabiti, da so slovenski levi evropski poslanci konsistentno volili v prid ruski federaciji (v zvezi z vprašanjem gladomora in resolucijo o prepoznavi Rusije kot teroristične države).

Pomeljivo je tudi, da se je ekonomska izmenjava med Rusijo in Slovenijo po začetku vojne drastično povečala, kar še najbolj jasno nakazuje, da naša vlada eno govori, drugo pa za kulisami počne

Andrej Žitnik

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...