Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Slovenija

Zakaj levica polarizira in MASLEŠA prikriva?

Masleša
Foto: STA

“Afera o diplomi oziroma pravosodnem izpitu sodnika na Vrhovnem sodišču RS Branka Masleše odpira pokrovko tam, kjer je v resnici ne bi smela,” je prepričan strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič, ki se obenem sprašuje, čemu pravosodni minister za pravosodje Marjan Dikaučič v zvezi s tem ne sproži ustreznih postopkov. S tem bi se namreč prišlo do revizije, ki bi omogočila pregled. “Ni problem, ali Masleša ima diplomo ali ne, problem je, kaj ta diploma pomeni za nadaljnje postopke,” je prepričan Kadič. 

Glede na to, da je Branko Masleša kazenski sodnik, to po besedah Edvarda Kadiča pomeni, da je ta v tesni povezavi s kriminalnim miljejem. “Torej gre lahko za načrtno dejavnost, ki skuša zrušiti njega in sistem,” navaja.

Politični analitik Peter Gregorčič je v oddaji Ura moči, ki jo vodi raziskovalni novinar Bojan Požar, zatrdil, da obstaja možnost, da je bil Masleši morebiti pravosodni izpit priznan po “jugoslovanskem zakonu vojaških sodišč, ki je dovolil, da ima človek diplomo pravne fakultete in opravljen vojaški izpit JNA“. Gregorčič pravi, da če to drži, je Masleša formalno pravno najverjetneje pokrit. Kakorkoli, Gregorčič je med drugim kritično izpostavil njegova sporna dejanja, kot je denimo konstrukt Patria. Masleša se namreč ni želel izločiti, celo ustavni sodniki pa so prišli do ugotovitve, da je bila s tem zaznana kršitev pravice do nepristranskega sojenja. “To je torej pravi trenutek, da odpremo razpravo o tem, kdo nam sodi, zakaj ugled našega sodstva limitira proti ničli in kako bi to zadevo lahko rešili,” je prepričan.

Če polariziraš politični prostor, ti ni treba odgovarjati na vsebinska vprašanja


Kadič in Gregorčič sta v nadaljevanju spregovorila tudi o nastajanju in povezovanju strank ter Medianini anketi javnega mnenja. Gregorčič je glede stranke LMŠ, ki je šele po dobrih dveh letih spisala program, zatrdil, da ni težko izbrati besed, ki so popularne pri ljudeh, in se to nato označi za program. V primeru, če bi šlo za dober program, pa po besedah Gregorčiča težavo predstavlja to, da nimajo zadosti ljudi, ki bi to izpeljali v praksi.

Foto: Printscreen

Če nimaš vsebine, ti ustreza polarizacija. Če polariziraš politični prostor, ti ni treba odgovarjati na vsebinska vprašanja, ampak moraš samo spodbujati proti komu kandidiraš. Levica KUL ima tukaj težavo,” je zatrdil Gregorčič. Kadič je ocenil, da je v programu LMŠ-ja cel kup levih puhlic, kako bo vse javno in najemniško. “Dobro je, da imajo program, je pa res velik izziv, kako bodo to speljali, ker nimajo kadra. Socialni demokrati so po mojem edina resna stranka na tem delu, ki ima terensko strukturo, programska izhodišča in resno prepričanih ljudi v svojo stvar,” je navedel Kadič. Tudi Gregorčič se strinja, da sta edini stranki z vsebino in strukturo SD in pa Levica, ki je specifična. Drugi dve stranki sta po njegovem prepričanju vsebinsko gledano prazni, saj le posnemata drugi dve stranki.

Projekt Povežimo Slovenijo obeta

V zvezi z združitvijo strank SMC in GAS v stranko Konkretno je Kadič po poročanju Siola ocenil, da glede na to, da je stranka del velikega projekta Povežimo Slovenijo, je mogoče pričakovati dober rezultat. “Na volitve bodo šli kot skupna lista, kar je izjemno dober pristop. Povezali bodo liberalni, zeleni in ljudski center. Znotraj liste bo kandidiralo veliko županov,” je ob tem dodal, da bo nedvomno predstavljalo velik izziv, kako se dokopati do vstopa v hram demokracije. Gregorčič meni, da bi bilo zanimivo videti, če bi se v projekt vključili tudi stranka nepovezanih poslancev in stranka DeSUS. S tem bi namreč nastala povezovalna lista, ki bi segala na oba pola.

Foto: Printscreen

V zvezi s koalicijsko NSi, ki jo vodi obrambni minister Matej Tonin, je Kadič zatrdil, da sam meni, da se soočajo s težavo, ker jim manjka ženske energije. “Hitro jih dojameš kot nekoliko vihrave in premlade za prevzemanje najvišjih funkcij. Ta trenutek imajo zelo dobre rezultate,” je izpostavil in dodal, da to predstavlja dobro osnovo za volitve. Vendar meni, da ta osnova ne bo dobra za prihajajoče volitve, ampak za volitve, ki bodo čez osem let. “So zelo na dobri poti,” ocenjuje.

Po besedah Gregorčiča povezovanje predstavlja pomembno komponento stranke NSi. “Če temeljiš na tem, da se boš pogovarjal o programskih izhodiščih, da ne boš nikogar izključeval, potem ne moreš izključevati niti  Levice. Videti je, da to, kar govorijo, tudi delajo.” Kot pravi, v stranki iščejo pravo pot, s katero bi prišlo do preboja. “Oni morajo volivce prepričati v tej smeri, da se pozicionirajo tako, da bi vodili naslednjo vlado. Po eni strani se mora pokazati drugačni od ostalih strank, po drugi strani pa jih ne smejo rušiti.” Ob tem pa je izpostavil, da imajo v stranki mlade ministre, ki so se izkazali kot ambiciozni. “Prispevali so k zakonom, o katerih mi desetletja samo govorimo,” je poudaril.

Gregorčič je dejal, da sam meni, da so ankete javnega mnenja ustvarjene tudi z namenom, da le tega ustvarjajo. Na ta način je tako mogoče, da ima anketa dvojni učinek. “Anketa cilja na to, da bi se zdravorazumske stranke, ki zasedajo desno sredino in rahlo levo med sabo spričkale, samo čez ta vrata namreč lahko KUL blok brezskrbno prosperira.” Kadič je prepričan, da se lahko največja vladna stranka SDS na račun demonizacije zanaša le na svojo bazo, ki je trdna. Ker pa se približujemo volitvam, bodo po njegovem mnenju v ospredju vprašanja okrog vsebine, ljudi, kadrov.  “Tukaj bo šla igra v nekoliko drugačno smer,” navaja.

Nina Žoher

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: LUKA PERŠ: Iz Sarajeva so poslali popoln ponaredek potrdila o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše! - Politiko

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...