Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

EU

Zasedanje EU parlamenta: Dr. Milan Zver: Politično motivirana razprava o vladavini prava Slovenijo postavlja na pranger

dr. Milan Zver ELS

Dr. Milan Zver: Evropska komisija je ugotovila, da Slovenija nima težav s pravno državo, saj institucije delujejo

Evropski parlament danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravlja o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. V zadnjih dneh so v zvezi z vladavino prava v Sloveniji mediji večkrat izpostavljali imenovanje evropskih delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva ter vprašanje stanja pravne države in svobode medijev.

Dvorana Evropskega parlamenta med razpravo o Sloveniji. (Foto: Demokracija)

 Dvorana Evropskega parlamenta med razpravo o Sloveniji. (Foto: Demokracija)

Evropska komisija je ugotovila, da Slovenija nima težav s pravno državo, saj institucije delujejo. S tem stališčem se levi politični pol tega parlamenta ni mogel strinjati, zlasti slovenski kolegi in nastala je delovna skupina v okviru odbore LIBE, ki je obiskala Slovenijo  in pripravila poročilo, ki je kontaminirano že od samega začetka,” je v razpravi izpostavil poslanec dr. Milan Zver.

Evropski poslanec meni, da Slovenija vendarle ima določene probleme z vladavino prava. “Le 25% državljanov zaupa sodstvu, imamo tudi probleme z mediji, vendar ne z njihovo svobodo, temveč z netransparentnim lastništvom in koncentracijo lastništva medijev, prav tako pa imamo tudi asimetrijo medijev, saj je kar 90% medijev levo usmerjenih, zaradi česar ljudje niso kakovostno in objektivno informirani,” je poudaril dr. Milan Zver.

Evropski poslanec je bil jasen, da vsak, ki bi se lotil vprašanj vladavine prava v Sloveniji, bi se moral lotiti predvsem nekaterih korupcijskih omrežij, ki dejansko deloma izvirajo še iz prejšnjega režima, deloma pa so nova in obvladujejo določene družbene podsisteme, ne pa s tvitanjem predsednika vlade. “Eno tako omrežje, ki ima vpliv v bančni industriji, lahko namreč brez težav opere skoraj 2 milijardi ameriških dolarjev umazanega denarja iranskega režima, pa se v zvezi s tem nič ne zgodi,” je dejal poslanec.

Prav tako je dr. Zver ocenil, da je današnja razprava politično motivirana, njen cilj pa je, da se aktualno slovensko vlado in Slovenijo spravi na pranger. “Upam, da ne bomo imeli večjih posledic zaradi tega. Morda pa je to tudi glavno sporočilo te razprave, in to je, da bodo Slovenijo spravili iz prangerja šele takrat, ko bo državo vodila kakšna druga vlada,” je povedal evropski poslanec.

 

 

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...