Quantcast
Connect with us

Zdravo, kaj iščeš?

Bivša Jugoslavija

Zjutraj aretirali direktorja bosanske obveščevalno-varnostne agencije Osmana Mehmedagića, znanca Draga Kosa!

Osman Mehmedagić Osmić (Foto: Twitter)

Pripadniki ministrstva za notranje zadeve Kantona Sarajevo (MUP KS) so danes zjutraj v prostorih te ustanove prijeli Osmana Mehmedagića Osmića, direktorja Obveščevalno-varnostne agencije (OSA), poroča portal avaz.ba. Pridržali so ga po odredbi tožilstva Bosne in Hercegovine, ki ga preiskuje v aferi Diploma, sumijo pa ga tudi pranja denarja pri nakupu dveh hiš v Sarajevu.

Osmana Mehmedagića Osmića kazensko procesirajo na Ministrstvu za notranje zadeve KS, so potrdili iz sarajevske policije, po poročanju tujih medijev, naj bi trenutno potekalo zaslišanje. Portal Avaz danes tudi poroča, da je za afero Diploma velik interes medijev – tožilstvo BiH ima namreč neizpodbitne dokaze, da Mehmedagić ni zakonito pridobil univerzitetne diplome na ameriški univerzi Sarajevo – Tuzla. To so potrdili novi dokazi tožilstva, pričevanja prič, pa tudi izvedenca kaznivih dejanj. Raziskave BiH so med raziskovanjem Mehmedagićeve diplome prišle do osupljivih informacij. Tako je bilo ugotovljeno, da se je Mehmedagić s pomočjo Denisa Prcića, lastnika ameriške univerze, vstavil med študente pravne fakultete v Tuzli – oddelka za mednarodno pravo. Natančneje, kot je bilo ugotovljeno, je Prcić s pomočjo sodelavcev strgal stran z vpisom študentov (indeksni register) in vstavil še eno, na katero je bilo dodano Mehmedagićevo ime. Direktor OSA se je tako pojavil pod redno številko 7 vpisanih študentov, vendar je bilo ugotovljeno, da gre za ponarejen rokopis. Mehmedagić ni bil na prvem seznamu registra študentov v matičnih knjigah, kar potrjujejo dokumenti, v katere je imel vpogled Avaz.

Šef bosanske obveščevalne službe OSA Osman Mehmedagić je sicer znanec Draga Kosa, s katerim naj bi skupaj sodelovala tudi v konstruiranju novic glede Roka Snežiča. Z Mehmedagićem je povezan tudi Avdo Avdić, dežurni Mehmedagićev novinar. V prostem času je Avdić osrednji bosanski dopisnik za kreiranje afer na račun sedanje vlade, za potrebe medijskega kartela v Sloveniji. V septembru 2020 so tako na primer v mediju Normala.ba razkrili, da je Avdićev portal Istraga.ba le izpostava bosanske obveščevalne službe. Že februarja letos smo pisali o tem, da se zanka okoli spornega direktorja bosanske obveščevalne službe OSA oža, saj so mu onemogočili dostop do tajnih podatkov, in sicer zaradisproženih sodnih postopkov. Poleg afere Diploma, je Mehmedagić vpleten še v afero Pošta in afero Varnostni pregled. Pisali pa smo že tudi o tem, da Pisalo smo tudi o tem, da mora biti Mehmedagić v zelo dobrih odnosih s bosanskim narko kraljem Naserjem Kalmendijem, saj mu je dovolil vstop v državo.

Drago Kos (Foto: STA)

 

Kliknite za komentiranje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MORDA VAM JE VŠEČ

EU

Danska je z veliko večino sprejela nov zakon o prosilcih za azil. Zakon so predlagali socialdemokrati, podprli pa so ga tudi liberalci. Zakon predvideva,...

Podcast

[Ernecl 1 na 1] S Kristjanom Šarcem o vodi in cepivih Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Podcast

[Ernecl 1 na 1] z g. mašnikom TLM, Vidkom Podržajem Aleš ErneclGlavni in odgovorni urednik Politiko.si

Kolumna

Najprej naj, ker to pač danes moraš, sicer te ljudje nemudoma napadejo, da nimaš rad njih ali da nimaš rad vseh, povem, da imam...